Родители с петиция в подкрепа на сексуалното образование

15:30, 18 фев 20 25 1688 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Асоциация "Родители" инициира петиция в подкрепа здравното и сексуално образование в училище.

Миналата седмица в Перник родители се оплакаха, че преподаватели в час по сексуално образование учили 10-годишни деца на мъжката и женска полова система, а след това ги насърчавали да ги рисуват.

"Детето трябва да е научено да разпознава границата и да различава приятелското потупване и опипването на гениталиите. Да прави разлика между приятелската целувка и прегръдка и тази, която го кара да се чувства неловко, възбудено или объркано. Непознаването на тази граници прави децата лесна жертва на сексуално посегателство. При всички случаи родителите имат нужда от помощ, за да знаят как да говорят с децата си по тази тема и как да го правят по най-подходящия начин", се казва в текста.

СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ сексуалното образование в училище?

"Училището, детските градини и други организирани пространства за занимания с деца са местата, където има изградено доверие и трябва да се говори открито, по подходящ начин, съобразено с възрастта, за любовта, приятелството, емоциите, тялото и границите, за виртуалният свят и влиянието му върху интимните отношения, за предпазването от сексуално посегателство и злоупотреба. Училището, детските градини и другите организрани пространства за занимания с деца са местата, където и родителите могат да поръсят информация и подкрепа от професионалисти как да говорят с децата си, кое е типично за дадена възраст, какво е важно за тях и сигурността им", пише още в текста на петицията.

От Асоциация "Родители" застават зад групата родители, които категорично възразяват срещу спирането на програмата за децата им, зад фондация П.У.Л.С., зад директора и преподавателския колектив на 7 ОУ "Георги Сава Раковски" в Перник, както и зад ръководството на Регионалното управление на МОН в Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама