Борис Бонев: Готвят нов скандален ремонт на Борисовата градина

16:33, 18 фев 20 25 2257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За готвен скандален ремонт в Борисовата градина предупредиха активистите от "Спаси София" и независимият общински съветник Борис Бонев. Докладът на зам.-кмета по екология Йоана Христова, който тази седмица се гледа в комисиите на Столичния общински съвет, предвижда ремонт за 12 млн. лв. на Борисовата градина в частта около Езерото с лилиите и алеите водещи към братската могила.

По време на заседанието на Комисията по екология, точката относно ремонта предизвика бурна дискусия. По думите на независимият съветник Борис Бонев, така предложеният проект създава изключително сериозни проблеми, които могат да доведат до ремонт по подобие на този в Западен парк.

Ремонтът там се бави вече няколко години и целият парк е неизползваем за гражданите и е потънал в кал и изкопи, припомнят от "Спаси София".

Спирането на ремонта на Западен парк е заради колектор към ВиК системата

Според Бонев, в Доклада се иска разрешение администрацията тепърва да кандидатства за финансиране на ремонта на Борисовата градина, а същевременно зам. кметът Йоана Христова призна, че това вече е сторено още през месец декември, въпреки липсата на одобрение от съвета.

Друг съществен проблем, който беше повдигнат от Борис Бонев е липсата на обвързаност на този ремонт с течащата процедура за приемане на подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. По думите му е абсолютно недопустимо да се извършва ремонт за милиони сега, при положение, че ПУП-ът може да предложи съвсем друг вид на парка.

По време на заседанието стана ясно и че въпреки показаните много конкретни левови стойности за ремонта, подробни количествени сметки не са предоставени на общинските съветници. По думите на Борис Бонев е повече от очевидно, че става въпрос за схема за усвояване на свободни европари, а не искрено желание един от най-знаковите паркове на София да получи качествен и обмислен ремонт.

Окончателно: Одобриха парите за столицата

Съветникът припомни, че по програмата, по която ще бъде финансиран ремонта на Борисовата градина, е било възможно да се финансират ремонти на междублокови пространства, строителство на общински паркинги, ремонти на тротоари, изграждане на велоалеи или ремонти на други зелени площи.

Бонев попита на база какъв анализ е избран ремонт на Борисовата градина, която е в сравнително добро състояние, а не например градинка Рила, Княжеската градина или парк Овча купел, които тънат в разруха. Администрацията не съумя да даде логично обяснение за избора си. В края на заседанието независимият съветник предложи точката да бъде отложена, заради всички свързани с нея проблеми, което беше прието от останалите съветници.

“Беше задължително точката да се отложи, за да се даде възможност за публикуване на всички налични материали и документи, както и да се види по какъв начин този ремонт да бъде съобразен с бъдещия ПУП на парка”, завърши Бонев.

"Спаси София" обобщи казуса, като припомни, че това е същият екип, който доведе ремонта на Западен парк до кошмар без край и че Борисовата градина като ключов парк и част от паметта на София, не трябва да бъде опитно поле. Организацията коментира, че когато единственият мотив е усвояване на пари, а проектът минава без никакво обществено обсъждане - резултатът е предвидим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама