Емил Димитров: Приоритет остава разделното събиране на отпадъци и рециклирането им

16:58, 18 фев 20 / Политика 25 2154 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Разделното събиране на отпадъци и рециклирането им остава приоритет. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на кръгла маса на тема „Добри практики и предизвикателства в рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) и други материали“. Форумът беше организиран от Българска асоциация за рециклиране.

„Обществото трябва да бъде запознато, че отпадъците са не просто суровина за преработване, а са в основата на един цял сектор от икономиката, който създава голяма добавена стойност“, подчерта министър Димитров. Той изрази задоволство от диалога с представителите на рециклиращия бизнес, с които заедно са набелязали мерки за подобряване на контрола при вноса и оползотворяването на отпадъците.

Министър Димитров отчете, че България успешно изпълнява заложените в европейското законодателство цели с приемането на Директивата относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. „Резултатите на страната при отпадъците от опаковки, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, излезли от употреба моторни превозни средства и негодните за употреба батерии и акумулатори традиционно се движи около и над средното ниво за държавите-членки“, посочи той.

Тенденцията е устойчива. „Страната ни през 2018 г. за поредна година бележи ръст в рециклирането. Постигнат е резултат от 36%, който се равнява на над 1 млн. тона. Важно е да отбележим, че за последните пет години темпът на нарастване на рециклирането на битовите отпадъци в България изпреварва средния за ЕС“, допълни Емил Димитров.

По думите му специално по директивата за отпадъците от електрическо и електронно оборудване, целта по събиране за 2017 г. е 44 % от пуснатото на пазара количество през предходните три години. При изчислена цел от 32 924 тона, в България са събрани 54 684 за 2017 г.

По рециклиране и оползотворяване е постигнато средно 90%, съответно 93% изпълнение по отделните категории електрическо и електронно оборудване като се има предвид, че отделните цели по директива по категории не надвишават 80%. При излезлите от употреба МПС за 2017 г. е постигнато ниво на повторна употреба и рециклиране над 96% при цел от 85%. България продължава да заема едно от челните три места в Европейския съюз по ефективност на рециклирането на оловни акумулаторни батерии.

„Необходимо е оттук нататък да полагаме още повече усилия за увеличаване на дела на рециклиране на отпадъците за сметка на тяхното депониране. Преди всичко обаче трябва да работим по-интензивно и към промяна на потребителското поведение и нагласите на гражданите. Отпадъците в контекста на кръговата икономика заемат основно място в затварянето на цикъла, а истинският рециклиращ бизнес, който работи, спазвайки правилата и стандартите, създава трудова заетост и сериозна добавена стойност за българската икономика“, изтъкна министър Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама