Борисов бесен: Праща шефа на АПИ като глашатай в Нови Искър

11:35, 19 фев 20 25 4028 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Преди редовното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов се обърна към председателя на УС на АПИ – Георги Терзийски, и го попита: "Защо ми правите тези номерца? Защо".

„Нали знаеш колко бързо ще се разправя с вас. Как може да ми изкарвате хората на улицата за някаква абсолютна глупост? Как ще плащат от Нови Искър, Банкя и съседните места винетки“. На изборите за София, те гласуват ли за кмет на София? Защо го правите. Репетирате дали ще ви оправя още днеска? Провокирате ме дали много бързо ще го направя до след обед“.

„Във всеки център на населеното място, отиваш лично и заставаш на площада и като едно време глашатаите: „Няма да има винетки. Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш, ясно! Още един път да ми направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас“, завърши Борисов.

Заръката на премиера веднага отекна и в Народното събрание. Депутатът от БСП Георги Свиленски настоя регионалният министър Петя Аврамова и заместникът ѝ Николай Нанков да дойдат в парламента и да успокоят жителите на Столична община, че няма да плащат винетки. Според него именно парламентът е мястото, където това трябва да се обясни на хората. "Няма нужда да ядосвате министър-председателя и той да праща подчинените си да крещят като глашатаи", заяви Свиленски.

Темата не подмина и лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Както винаги, премиерът притеснен от това, че някой може да излезе на протест, днес на Министерски съвет привика шефа на АПИ и му нарежда да тръгне по селата като викач, глашатай, да стои по площадите и да вика на хората: „няма да плащате винетки, няма да плащате винетки“.

Тя се обърна към жителите на Нови Искър и другите населени места, които ще трябва да плащат винетки, с думите: „Знаете, че вас ви глобяват по нареждане на премиера Бойко Борисов. Днес премиерът се опитва да отхвърли отговорността от себе си и да я прехвърли на АПИ. Но решението, с което са избрани тези пътища, е на Министерски съвет и подписано от Бойко Борисов“, коментира тя.

Бойко Борисов ни върна в Средновековието. Тогава е имало длъжност „глашатай“, който е обявявал решенията на хората. Днес сме в 21 в.“, заяви тя. „Само че г-н премиер, тъй като Вие сте взели това решение, искам Вие да тръгнете по селата и да го обявявате на хората“, каза Нинова.

Тя се обърна и към Георги Терзийски: „Имайте достойнство! Сега Борисов ще си измие ръцете с Вас, за да бъде едноличният властелин, целият в бяло. Той лъже, излиза винаги спасителя, а самият той седи зад всичко това“.

След призива на левицата регионалният министър да се яви в Народното събрание, за да обясни за винетките, Аврамова наистина говори пред депутатите. Тя обясни, че ще има споразумение между Столична община и АПИ и никой няма да бъде глобен. Арамова призова проблемът да не се политизира

Жителите на Нови Искър се канят да излязат на протест за втори пореден ден. Във вторник вечерта недоволните блокираха за 4 часа пътя към столичния квартал, а причината е, че не знаят ще плащат ли винетки до София или не.

След включването на камерите на тол системата в контрола за платени такси стана ясно, че държавата и общината още не са уредили спорния въпрос как да не се изисква винетка при пътуване между София и населените места, които са част от общината.

Във Facebook кметът Йорданка Фандъкова успокои: "За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка". Тя представи и списък на пътищата, за които не ни е нужна винетка.

Жители на Нови Искър протестират заради възможността да плащат винетки до София

Междувременно в парламента общинския съветник и председател на транспортната комисия Карлос Контрера съобщи за още един казус относно тол системата. Според сега действащата правна рамка 168 автобуса от градския транспорт на София ще трябва да заплащат тол такса от 1 март. Това ще струва на общината около 1,5 млн. лв. 

Контрера обясни, че от ВМРО ще внесат в Народното събрание предложение за корекция в Закона за пътищата, с което градският транспорт да бъде изключен от обхвата на тол системата. Промените са консултирани с представители на ГЕРБ. „Апелът ни е народните представители в бърз порядък да го внесат за разглеждане. Защото е несправедливо крайградските линии, които са единствена алтернатива за хората, да плащат тол такси. Тоест, държавата субсидира от едно перо и ще го прибира в друго. Няма логика“, коментира Контрера.

Общинските съветници на ВМРО са поискали среща с Министерски съвет и ресорния министър, за да бъдат изключени от обхвата на винетките и Северната скоростна тангента, пътя за Банкя и този за Панчарево в София. Именно по този повод вчера жители на Нови Искър излязоха на протест, а готвят такъв и днес.

В дневния ред на днешното заседание на Министерския съвет обаче е включен Проект на решение за приемане на списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за изминато разстояние, или тол такса. Не е ясно обаче дали този документ ще реши и проблема с винетките за леките коли в околоностите на столицата и други общини с подобен проблем.

Според действащите нормативни документи около 10 участъка на територията на Столична община са част от платената републиканска пътна мрежа, сред тях е и Северната скоростна тангента. Вече повече от година общината и Пътната агенция преговарят в търсене на решение.

В разговорите, които сме водили миналата и тази седмица, имаме ясното уверение на Пътната агенция, че до намирането на решение по този казус няма да има санкционирани по тези трасета, каза тази сутрин общинският съветник от ГЕРБ и зам.председател на транспортната комисия Зафир Зарков пред БНТ. От АПИ са го уверили, че глобени шофьори по тези трасета досега няма.

"Трябва да е пределно ясно, че информацията, че има глоби за шофиране без винетки, не отговаря на истината. До всяко населено място, част от общината, има маршрут, по който да се пътува без винетка", каза Зарков.

"Въпросът е в поддръжката на тези пътища. От Столична община сме готови да участваме в поддръжката и да осигурим доброто състояние на пътната мрежа", добави той. "Тези пътища вече са уточнени със Столична и обхващат всички населени места - Бистрица, Владая, Панчарево, Банкя, Нови Искър и тн.. Няма санкционирани хора, отново повтарям. За всички такива населени места е осигурено да пътуват без стикер. До решаването на проблемите няма да има санкционирани по тези маршрути", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама