Божков държал криминалното си досие под ключ

15:40, 19 фев 20 25 3893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Следователи продължават да претърсват офисите на Васил Божков на столичната ул. „Московска“. В присъствието на експерти се изземват предмети имащи белезите на движими културни ценности, съобщиха от прокуратурата.

В хода на изземването разследващите се натъкнали на неочаквани находки - оръжия и оригинална бланка на МВР. 

В заключена каса е намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху предвиденото за това място на бланката, съобщават още разследващите. Какво прави там оригинална бланка на МВР и кой му я е дал, прокуратурата тепърва трябва да установи. 

От съобщението на разследващите става ясно още, във връзка с иззетата от офисните помещения на обвиняемия оригинална бланка, Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи:

- регистриран ли е бил криминалистически В.Б. в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации;

- съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им;

-има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето В.Б., ако има – кога и на какво правно основание е извършено това.

В хода на разследването бяха открити множество предмети, имащи белезите на движими културни ценности, чиито произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст.

Повечето предмети са открити в „насипно състояние“. Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности.

Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение.

"Въпреки многократните сигнали от страна на фондация "Тракия" и множеството експертни мнения за огромните опасности, които крие ненужното транспортиране на крехки и безценни антични предмети, институциите, потъпквайки редица европейски и български закони днес ще пренесат най-ценната част от колекцията, увита в транспортно фолио, без индивидуално изработени опаковки и с подготвена една кутия, неотговаряща на установените стандарти. Предметите няма да бъдат застраховани и тяхната съдба е неясна", се казва още в съобщението.

От Фондация "Тракия" уточняват, че става въпрос именно за предметите, които са с приключен процес на регистрация и идентификация, участвали са в редица световни изложби, между които „Великолепието на България“ в Брюксел по случай влизането на България в Европейския съюз и „Златното руно“, част от Европейската година на културното наследство. "Всички изложби са проведени с разрешение на Министерство на културата и биха били невъзможни, ако предметите не бяха с изрядна документация. Министър Банов изрично подчерта неколкократно, че именно тези предмети няма как да подлежат на изземване по смисъла на закона", допълват от фондацията.

В съобщението се казва още, че до днес не са представени никакви документи, които да уточняват причината за изземането на предметите, нито са дадени отговори от страна на институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъде осигурен техния безопасен транспорт. "Напомняме, че само 62-та предмета, участвали в последната изложба, бяха застрахаовани за над 125 000 000 евро", казват от Фондация "Тракия".

По думите на представител на прокуратурата, присъстващ в сградата на музея, предметите се взимат „за проверка на тяхната документация“. "В подобни действия прозира ясната и безпардонна цел на властите Колекцията да бъде взета на всяка цена, независимо, че няма нито едно законово основание за това. Проверка на вече многократно проверявани документи не предполага физическото изземане на предмети с подобна стойност и не може да бъде оправдано по никакъв начин".

Божков има 11 повдигнати обвинения- за изнудване, ръководене на престъпна група, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпления по служба, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, както и за принуда, убийства и изнасилвания.

Изпратихме искането за екстрадиране на Васил Божков

Предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. Ще се проверява и дали иззетите предмети имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерство на културата.

Народно творчество: Крахът на частната лотария

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама