SpaceX набира космически туристи

18:00, 19 фев 20 / Любопитно 25 2344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската компания SpaceXобяви партньорство с дружеството „Спейс адвенчърс“ за изпращане на до четирима частни клиенти в космоса, без да уточнява цената на билета, съобщи АФП, цитирана от БТА.

„Спейс адвенчърс“ беше посредник за изпращането на осем туристи в Международната космическа станция (МКС) чрез Роскосмос и руските ракети „Союз“. Първият от тях Денис Тито плати 20 млн. долара за 8-дневен престой на станцията през 2001 г. Последният турист засега беше основателят на „Сирк дю солей“ Ги Лалиберте през 2009 г.

Илон Мъск иска да засели 1 милион души на Марс

SpaceX ще използва за космически туризъм пилотираната си капсула „Дракон“, разработена за превоз на астронавтите на НАСА. Първият ѝ полет с хора ще е до няколко месеца, но датата още не е насрочена.

Туристическите полети на SpaceX няма да включват престой на космическата станция. Датите, продължителността и програмата им не беше уточнена. Ерик Андерсън, президент на „Спейс адвенчърс“, обаче каза, че полетът ще позволи „да бъде достигната два пъти по-голяма височина от предишните мисии на цивилни астронавти или посетители на МКС“.

Международната космическа станция е на около 400 км височина.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама