"Витоша ски" иска да ремонтира Княжевския лифт

10:56, 19 фев 20 25 2488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Витоша ски" показва намерение за реконструкция на лифта от кв. "Княжево" до Копитото. Концесионерът на ски съоръженията на Витоша обяви, че в общината е внесено предложение за изработването на подоробен устройствен план за подмяна на съоръженията по въжената линия, предаде Mediapool.

Компанията напомня, че преди няколко седмици е заявила намерение да извърши реконструкция на всички съществуващи лифтове и влекове на територията на Витоша.

"Нашият анализ показва, че Законът за горите и действащият план за управление на Природен парк "Витоша" правят невъзможно това да се случи законно. Въпреки това обаче, определени специалисти твърдят, че това е възможно и дават примери за подменено съоръжение в зона, която обаче не е природен парк. Преди 3 седмици ние официално поканихме тези специалисти да ни консултират как според тях това може да се реализира, но до този момент никой не откликна", обяви концесионерът в съобщение до медиите. 

"Витоша ски" декларира желание да направи планината достъпна отново и обещава да държи в течение гражданите относно развитието на проектите.

Княжевският лифт е открит през 1962 г. и е първият кабинков лифт в България. Пътуването от началната до крайната точка е продължавало 11 минути. За това време лифтът е преодолявал 604 метра денивелация. През 1991 година внезапно излязъл силен вятър къса едно от въжетата на лифта, а пътниците остават блокирани в кабинките в продължение на едно денонощие, колкото трае спасителната акция.Експертизата показва, че редица мерки за безопасност са били неглижирани в продължение на години. Лифтът е работел в критичен режим доста преди повредата. Опитът за ремонт се оказва неуспешен и лифтът окончателно спира работа. След това съоръженията са разграбени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама