Кабинетът не иска Радев да се бърка в енергетиката

12:04, 19 фев 20 / Политика 25 2256 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Вчера държавният глава Румен Радев разговаря с руския президент Владимир Путин и потвърди участието си на парада на 9 май в Москва по случай 75-та годишнина от победата над хитлерофашизма. Стана ясно още, че двамата са обсъдили енергийните проекти между двете страни, и по-конкретно постигане на взаимноизгодни цени и условия в доставките на природен газ от Русия за България.

Разговорът провокира реакция от страна на българското правителство. Ресорният министър Теменужка Петкова призова да не се бъркат компетенциите на институциите. Тя категорично заяви, че българското правителство отговаря за преговорите и развитието на проектите, а не президентът. 

Радев отива в Москва за Деня на победата

Енергийният министър побърза да уточни, че кабинетът работи по „Балкански поток“, АЕЦ „Белене“  и интерконтектора Гърция – България.

„Относно цената на природния газ, тъй като разбираме, че и това е било предмет на разговор, аз съм изненадана. Съгласно споразумението на „Газпром“ с ЕК по повод антимонополното дело, което ЕК водеше, цените се определят на база преговори със съответните компании. Ние още август сме депозирали писмо в „Газпром“ и прегорите се водят от страната на правителството“, каза Петкова.

Да няма объркване кой по какви енергийни проекти води разговор, исках да поясня, че това са проекти, по които българското правителство работи и е компетентно да вземе конкретните решения. Да няма грешки кой какви компетентности има и кой за какви проекти говори“, добави тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама