Имотите в Airbnb и Booking с нов данък

13:00, 19 фев 20 25 2700 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Туристически данък за имотите, отдавани под наем в онлайн платформи като Airbnb и Booking, прие днес парламентът. Така те ще плащат на съответната община между 0,40 и 0,80 лв. за нощувка, тъй като се водят туристически обекти с една звезда.

Няма да питаме съседите, за да си пуснем апартамента в Airbnb

Промените, предложени от Менда Стоянова и още четирима нейни колеги от ГЕРБ, обаче не бяха внесени по обичайния ред – чрез законопроект с обществено обсъждане. Текстовете, касаещи Закона за местните данъци и такси, бяха „вмъкнати“ в преходните и заключителните разпоредби на друг закон – този за независимия финансов одит. По подобен начин в края на миналата година беше вкарано и предложението на Менда Стоянова и Валери Симеонов имотите в онлайн платформите като Airbnb и Booking да бъдат категоризирани. В крайна сметка това отпадна, след като срещна масов отпор.

С промени от миналата седмица бизнесът на онлайн платформите за отдаване под наем на апартаменти и стаи за гости беше обложен и с патентен данък от 25 до 250 лв. Това също стана тихомълком с поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс между две четения.

Пак погнаха Airbnb и Booking

Тези места за гости бяха задължени и да се регистрират, като до края на март трябва да е готова и наредбата за регистрацията. Те ще имат три месеца да се запишат в общината. Ако не сторят това, ще бъдат свалени от онлайн платформите - за две седмици при първо нарушение и за 30 дни при повторно прегрешение.

Управляващите обаче върнаха крачка назад с друго свое предложение - да се изисква съгласието на 50 на сто от собствениците на самостоятелни обекти в етажната собственост, за да се отдаде имотът под наем.

По време на дебатите депутатите се скараха заради приемането на законови промени тихомълком – между две четения един закон да се променя чрез преходните и заключителни разпоредби на друг. Георги Свиленски от БСП апелира председателя на парламента Цвета Караянчева да прекрати приемането на промени по този начин. Павел Шопов от „Атака“ също изрази недоволството си. „Особено в бюджетната комисия всичко винаги е било на границата на противоречие с Конституцията“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама