Стават ясни кандидатите за нов шеф на НЗОК

06:50, 24 фев 20 / Политика 25 1415 Topnovini

Миналата сряда парламентът откри процедура за избор на нов управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Днес в 18.00 часа е крайният срок, в който могат да се внасят кандидатури.

Хипократова клетва, но с изключения

Предложенията могат да се правят от парламентарните групи. Кандидатурите се внасят в писмен вид чрез председателя на НС в здравната комисия. За да бъде предложен даден кандидат, трябва да има неговото писмено съгласие, както и подробна автобиография. Те ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията. След това ще бъдат изслушани на открито заседание на ресорната комисия. Окончателният избор ще стане в пленарната зала, като това трябва да се случи до 12 март.

Само в последните три години НЗОК смени трима управители - д-р Глинка Комитов, проф. Камен Плочев и д-р Дечо Дечев. Мандатът на Дечев изтича на 13 март, но самият той обяви, че не иска да оглави отново Касата, тъй като е бил поканен само да довърши мандата на предшественика си.

Фармацевтите искат да плащаме такса „рецепта”

По време на дебати в парламента миналата седмица БСП и ДПС се обединиха около тезата, че честата смяна на шефа на Здравната каса е отражение на състоянието на здравеопазването и здравната реформа у нас. От опозицията са категорични, че кризата в управлението на НЗОК е знак, че не личностите са важни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани