Патриарх Неофит: Македония да се радва на нашата подкрепа

18:23, 19 фев 20 25 1887 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският патриарх Неофит изпрати специално послание към братска Македония в деня, когато България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски, съобщи БГНЕС.

Патриарх Неофит поздрави нашите православни братя в Македония, заявявайки, че те могат да разчитат на подкрепата на Българската православна църква.

България почита делото на Апостола на свободата

„Да се радват на нашата подкрепа и да знаят, че България и Македония са една кръв. За много години!“, каза той. Към БПЦ продължава работата специалната комисия, която беше създадена преди две години за подпомагане на МПЦ-Охридска архиепископия за получаване на автокефалия. Комисията се ръководи от старозагорския митрополит.

Патриарх Неофит коментира инициативата на йерусалимския патриарх за среща на главите на православни църкви следващата седмица в йорданската столица.

„Обсъждат се още някои мнения и тогава ще се вземе решение“, каза той, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали ще присъства на срещата на предстоятелите на православни църкви, свикана от йерусалимския патриарх Теофил III в Аман на 26-27 февруари.

„Това също е под въпрос“, уточни патриарх Неофит на допълнителния въпрос дали все пак се предвижда някакво участие на представител на БПЦ на тази среща.

За срещата в Аман са потвърдили участие само патриарсите на Русия и Сърбия, докато почти всички останали глави на православни църкви категорично отказват да присъстват. Последният, който отговори отрицателно на отправената покана, бе грузинският патриарх Илия II в началото на тази седмица.

Според вселенския патриарх Вартоломей инициативата на йерусалимския патриарх е закъсняла и застрашава единството на Православната църква. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама