15 задържани при спецоперацията в Благоевград, не спират акциите из страната

13:58, 20 фев 20 25 7121 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спецакция в Благоевград
Спецакция в Благоевград
Спецакция в Шуменско
Спецакция в Шуменско
Спецакция в Шуменско
Спецакция в Арчар
Спецакция в Арчар
Спецакция в Арчар
Спецакция в Арчар
Спецакция в Павликени
Спецакция в Павликени
Спецакция в Павликени
Спецакция в Павликени

15 души са задържани за 24 часа след днешната акция на жандармерията и полицията в Благоевград и с. Горно Церово. Това стана ясно на брифинг в града на главния прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, предаде БГНЕС. Двамата  разговаряха със заместник-кмета на община Благоевград.

„Задържаните лица са от активния криминален контингент, доказваме съпричастността им към определени престъпления, провеждаме процесуално-следствени действия, но все още се работи. Благоевград е сравнително спокоен регион, обстановката е в рамките на нормалното”, каза главният секретар на МВР.

Той съобщи, че има задържан за вчерашния опит за грабеж в София, извършителят е студент по право, имал е да връща пари. Тази нощ също е имало опит за грабеж в денонощен магазин в София. Извършителят е прикрил лицето си с шал, продавачът не го е допуснал до касата. Няма ранени и взети пари.

„Все още няма заподозрени за обира във вътрешна митница-Благоевград, станал преди месец, колегите работят много усилено и ми докладват, продължаваме да работим”, добави главният секретар на МВР. Според него в обира има замесени настоящи и бивши служители на митническото бюро.

Акцент на деня: Акции правим всякакви

 

„Аз поемам принципни ангажименти, а не за конкретни случаи”, така Иван Гешев отговори на въпрос ще се разследва ли приватизацията на „Благоевград-БТ”.

Гешев добави, че се отнася абсолютно еднакво към всички случаи на приватизацията, при които са констатирани данни за извършени престъпления. А в крайна сметка ще стане ясно, ще се убедят, че прокуратурата работи, докато някои ще се упражняват, правейки си вятър на устата и хибридни атаки.

Главният прокурор за пореден път каза, че приватизацията в България е бандитска и криминална. Проверката започва с най-големите като актив приватизационни сделки.

МВР съобщи и за проведени акции в Павкилени, Шуменско и Видинско.

Акция в Община Павликени

снимка: МВР

Спецоперация е била проведена вчера и на територията на община Павликени.

Действията на служителите на ОДМВР-В. Търново, на РУ-Павликени и Дирекция „Жандармерия“ бяха осъществени в Сухиндол и селата Бяла река, Горско Косово и Димча, под наблюдението на прокуратурата.  В рамките на акцията бяха разкрити 6 кражби, задържани са 9 лица с криминални регистрации за кражби и грабежи, 13 са привлечени като обвиняеми за кражби, притежание на наркотични вещества, шофиране в  нетрезво състояние и управление на нерегистриран автомобил. Четирима от тях, с постановление на прокуратурата, са с удължена мярка за задържане до 72 часа.  

Извършени са процесуално следствени действия на общо 12 адреса, образувани са две бързи производства - за притежание на наркотични вещества и незаконно добита дървесина от орех. Започнато е досъдебно производство за притежание на наркотици, оръжие и боеприпаси - открити при претърсване на жилище на чужди граждани в с. Димча.

снимка: МВР

В хода на проверката са иззети близо 160 грама марихуана, боеприпаси за автомат „Калашников“ и нерегистрирана въздушна пушка.

Проверени са 79 автомобила и  92.ма водачи и пътници. Съставени са 16 акта по Закона за движение по пътищата и 2 - по Закона за българските лични документи. Наложени са 6 глоби по фиш. Издадена е заповед за налагане на принудителни административни мерки.

снимка: МВР

Директорът на ОДМВР-В. Търново старши комисар Димитър Машов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-В. Търново комисар Стефан Николов, районният прокурор Атанас Филпов и началникът на РУ-Павликени гл. инсп. Иван Тодоров се срещнаха с кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев с когото обсъдиха криминогенната обстановка в общината и го запознаха със съвместната инициатива на полицията и Окръжна прокуратура да се провеждат срещи по график с ръководствата на двете институции, началници на полицейски управления, кметове и местните жители. Целта е да бъдат чути проблемите на хората и да се предприемат необходимите мерки за повече сигурност и спокойствие. В рамките на срещата бе дадена висока оценка за съвместната работа и постигнато взаимодействие между общината и полицията.  

Акция в Шуменско

снимка: МВР

Специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура-Шумен е била проведена вчера на територията на село Стоян Михайловски от служители на охранителна, криминална, териториална и пътна полиция на РУ-Нови пазар, съобщиха от МВР.

В ранните сутрешни часове, на три адреса в селото, униформените, заедно със служители на електроразпределителното дружество, са установили незаконно прикачване към мрежата с помощта на дървени прътове, като по този начин не се отчитала реално потребената енергия. По случаите са образувани три досъдебни производства, задържани са трима местни жители – двама мъже на 57 и 25 години, и 57-годишна жена.

снимка: МВР

В хода на акцията е бил спрян за проверка 29-годишен жител на Нови пазар, у когото са намерени около 10 г суха листна тревна маса - по негови данни - "марихуана". В обитаваното от него жилище е открит един грам бяло прахообразно вещество, за което заявил, че е амфетамин. Задържан е с полицейска мярка за 24 часа, случаят е докладван на компетентната прокуратура.

В следобедните часове в землището на село Стоян Михайловски е установен 45-годишен местен жител в момент на извършване на кражба от горски масив на около 0,6 куб. м. дърва за огрев. Образуван е заявителски материал.

По време на специализираната полицейска операция са проверени 278 моторни превозни средства, 342 души, от които девет – с различни криминалистически регистрации. Установени са 25 административни нарушения, за които са съставени 9 акта и са наложени 16 глоби с фиш. Със системата за видеоконтрол са засечени 18 нарушения на скоростните режими. Засечени били и двама водачи, шофирали с превишена скорост в населено място- единият с 30, другият с 52 км/час повече от максимално разрешената скорост.

Акция във Видинско

снимка: МВР

През вчерашния ден МВР проведе спецоперация и във видинското село Арчар. Задържани са петима.

 

От 9 до 18 часа служители на РУ-Видин, участък „Арчар”, Пътна полиция–Видин и Зонално жандармерийско управление-Монтана, под надзора на Окръжна прокуратура-Видин, са проверили 193 лица (от тях 20 - от криминалния контингент) и 142 моторни превозни средства.

За констатираните нарушения са съставени  22 акта и 14 фиша. Образувани са пет досъдебни производства и пет преписки. 

С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани петима местни жители.
Разследващите са иззели част от античен каменен корниз, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред; четири антични монети и металотърсач; 9 кубика дърва без контролна горска марка и документи за произход, както и нарязан тютюн без бандерол.

снимка: МВР

На работна среща с кмета на Арчар Боряна Георгиева, на която участваха началникът на РУ-Видин, началникът на полицейския участък в селото и ръководни служители на охранителна и криминална полиция на ОДМВР-Видин, бяха очертани и допълнителни мерки, които да гарантират повече сигурност на местното население.

снимка: МВР

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама