Шеги в парламента: Хакерът на НАП да получи орден „Стара планина“

11:55, 20 фев 20 / Политика 25 2436 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Парламентът прие доклада от дейността на Временната анкетна комисия, която проучи фактите и обстоятелствата около изтичането на лични данни от Националната агенция по приходите (НАП). Тя беше създадена на 25 юли 2019 г. - дни след безпрецедентната хакерска атака.

ГДБОП: Външно лице е поръчителят на хакерската атака в НАП

Комисията отправя 11 препоръки към институциите. Депутатите препоръчват да бъдат въведени по-строги наказания за киберпрестъпления, тъй като към момента най-тежкото наказание е три години затвор. Сред препоръките е и да бъде извършен одит на системите за всички централни и общински администрации, както и да се промени Законът за защита на личните данни, така че Комисията за защита на личните данни да има право да реализира персонална наказателна отговорност спрямо администратори и длъжностни лица.

Румен Гечев от БСП посочи, че трагедията е огромна, тъй като на нито един човек от държавата не е потърсена отговорност. „Шефът на НАП е в отпуска – почива си, не си прекъсва отпуската. Нещо повече – сега министърът на финансите предлага увеличение на заплатите на НАП... Няма нито един наказан за цялата тази трагедия. Това не е ли наглост“, попита той.

Системата на НАП е надграждана неправилно

Гечев коментира данните от доклада на комисията с ирония, като предложи хакерът на НАП да бъде награден с орден „Стара планина“ - първа степен.

БСП отправи критика, че са похарчени милиони, но системата на НАП не е била добре поддържана, заради което не може да се предпазва от хакерски атаки.

В шеговит стил Румен Гечев посочи, че след проверка на служителите в агенцията е установено нещо любопитно - че там работи специалист по спортна стрелба. „Забелязали ли сте, като минавате покрай сградата на НАП, че винаги има един отворен прозорец? Там седи той със снайпер и отстрелва всеки хакер, който се появи“, пошегува се депутатът. След това директорът на НАП Галя Димитрова защити служителя си, като обясни, че той е завършил средно образование със спортна стрелба, но има висше образование със специалност „Стопанска икономика“.

Адвокат на шефа на „ТАД Груп“: Арестът на Иван Тодоров е несправедлив

На критиките на левицата, че няма поета отговорност Красимир Ципов от ГЕРБ отговори, че има отстранени държавни служители. Той обърна внимание, че все още не е приключило наказателното производство. Във връзка с тезата, че компютърните системи на НАП не са били обновявани от много години той посочи, че това не е така и посъветва депутатите от БСП да се информират по-добре. "Призовавам за повече отговорност, защото смятам, че този киберинцидент е сериозен и трябва да положим максимално усилия, за да не се случва в бъдеще. И това може да се случи чрез препоръките, дадени от членовете на анкетната комисия", заяви той.

Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че хакването на данните на НАП може да се измерва като тероризъм срещу държавата. Той обясни, че закритите изслушвания в комисията са показали, че този пробив е бил целенасочен - с политическа или икономическа цел.

Иванов обясни, че все повече млади хора у нас се интересуват от съвременни системи и освен всичко друго, знаят и как да ги хакват. „Затова тази комисия обърна внимание на това, че тези високо специализирани специалисти трябва да бъдат привличани към държавния апарат. А за да ги накараме да работят за държавата, трябва да ги привличаме с високи възнаграждения“, коментира той.

От своя страна, шефката на НАП Галя Димитрова заяви, че продължава работата по подобряване на нивото на информационната сигурност на агенцията. Предприемат се мерки сървърите на системата да повишат нивата си на защитеност. Подготвя се и проект за изграждане на нова IT структура на агенцията. Димитър Данчев от БСП обаче отбеляза, че никой не казва колко ще струват тези промени на българите.

Томислав Дончев: Министерски съвет също беше обект на хакерска атака

Хакерската атака срещу НАП беше извършена през юли миналата година, като бяха откраднати личните данни на 5 млн. българи. Заради нея в крибертероризъм са обвинени собственикът на “ТАД груп” Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. Прокуратурата ги обвини и за участие в организирана престъпна група с цел изнудване. В края на август Комисията за защита на личните данни глоби НАП с 5 млн. лв., след като проверяващи установиха, че не са били предприети подходящи мерки за защита.

След хакерската атака премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на информационните системи на държавните институции. А министърът на финансите Владислав Горанов допусна, че България може да отнесe глоби от ЕС за пробива в личните данни. Данъчните също потвърдиха, че атаката е успяла заради недобра защита на една от електронните им услуги - за възстановяване на ДДС, платено в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама