Превозвачите поискаха отлагане на старта на тол системата

18:12, 20 фев 20 / Политика 25 2409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Превозвачите поискаха отлагане на старта на тол системата. Това те направиха в парламентарната комисия по регионално развитие, която изслуша ресорния министър Петя Аврамова за готовността за преминаване към новия вид таксуване за движение по републиканските пътища, предаде БНР.

АПИ: Не правим номерца на премиера, няма да има глоби

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи обясни за липсата на готовност:

„Тези превозни средства, които са оборудвани с GPS, трябва да минат през една процедура, през сключване на договор - тристранен договор; национален доставчик на услуги; доставчик на декларирани данни; превозвач - за това нещо се иска чисто физическо време. Представете си, от 14 000 фирми, лицензирани превозвачи, и поне още толкова, които извършват превози за собствена сметка, как ще се случи?! Аз не го виждам“.

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова призова превозвачите да се снабдят с оборудването за измерване, тъй като тол таксуването за превозните средства над 3,5 тона ще стартира на 1-ви март. Апелът на министър Аврамова е превозвачите да направят избора си колкото се може по-бързо между трите възможни начина на отчитане, за да тръгне системата плавно.

„Това е моята молба и апел, кой с каквото е възможно в неговия бранш да помогне плавно и постепенно да въведем тол системата. И аз вярвам, че с общи усилия този процес ще мине и ние ще въведем успешно системата в България“, заяви Аврамова. 

"30 хиляди бордови устройства има на склад, в тридневен срок те се изпращат по куриер, като монтаж не е необходим. Сключването на договорите ще става по електронен път", каза още министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама