Хилядни почетоха жертвите от Ханау

07:52, 21 фев 20 / Свят 25 2637 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Германската полиция разследва мотивите за нападенията в Ханау, където 43-годишен германец застреля десетима в наргиле барове, жертва на крайнодесния екстремист стана и 33-годишен българин, работил в едно от заведенията.

Десетки  хиляди души се събраха в различни германски градове на бдения в памет на жертвите.

Хората палеха свещи и оставяха цветя и послания в мълчание пред Бранденбургската врата в Берлин, Франкфурт и в самия Ханау, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС

„Това е част от нас и няма как да бъда заменено от красивите думи на политиците“, каза участничка в бдението.

От Асоциацията на кюрдите в Германия Кон-Мед заявиха, че са гневни на властите,  които не са се притивопоставили решително на крайнодесните мрежи и крайнодесния тероризъм. От организацията на мюсюлманите също обявиха, че от месеци настояват за ясна позиция срещу ислямофобията .

Германският канцлер Ангела Меркел осъди расизма в германското общество след информацията, че стрелецът от Ханау е имал крайнодесни и ксенофобски убеждения. Турският президент Ердоган поднесе съболезнования и изрази надежди, че властите ще разследват докрай станалото в Ханау.

Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале.

Водещ на юбилейната церемония е българският актьор Самуел Финци. Той откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата в Европа и крайния десен екстремизъм, който заплашва демокрацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама