Магдалинчев: Случаят със съдия Миталов не е прецедент, но голямата му публичност е

08:19, 21 фев 20 25 2209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Случаят със съдия Миталов не е прецедент, прецедент е голямата публичност, която придоби. Това коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев в ефира на bTV.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Той и семейството му получиха забрана за влизане в САЩ с мотива, че магистратът е бил замесен в корупционни действия. 

Правосъдният министър предлага да освободят Миталов от длъжност

Дисциплинарни производства срещу магистрати имаме много, даже освобождаваме и от длъжност. По закон те се гледат на закрити заседания и не стават публично достъпни, отбеляза още Магдалинчев. 

„Американската страна в случая разгласи едно обстоятелство, което според нея е основание да не бъде допускано определено лице в САЩ. Това е дипломатическа мярка, която се приема от американската страна не по отношение на един човек, много са такива случаите. Витаеше във въздуха, че нещо ще бъде изнесено, но не допускахме че ще бъде магистрат“, обясни представляващия ВСС. 

На дисциплинарния състав законът е дал възможност да събира доказателства-писмени, гласни. След като приключи процедурата, ще излезе с решение за или против дисциплинарно наказание, уточни Боян Магдалинчев.

Магдалинчев за Миталов: Изненадах се, че става въпрос за колега от системата

Преди дни президентът Румен Радев с срещна с представляващия ВСС. За тази среща Боян Магдалинчев обясни, че държавният глава не е конкретизирал определени обстоятелства, върху които да има акцент.

„Коментира се Венецианската комисия за тримата големи. Една от идеите е колегите от парламентарната квота да не са действащи прокурори. Там се лансира идеи, че в съдийската колегия да има по-малко парламентарно представителство“, обясни Магдалинчев. По думите му обаче от Венецианската комисия се хвърлят неверни неща. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама