ГЕРБ ще засилва контрола на боклуците

11:54, 21 фев 20 / Политика 25 2221 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

„С убеждението, че публичността е гарант за по-ефективен контрол“ ГЕРБ внесоха промени в Закона за управление на отпадъците, с които регистърът за внос и износ на отпадъци да стане публичен.

„Екологичното законодателство предполага информираност и по смисъла на закона такъв регистър трябва да се поддържа. Някои чиновници в МОСВ обаче твърдят, че той няма публичен характер. Затова за да е ясно на всички и да няма възможности за интерпретации, ние правим изменения в закона и изрично вписваме, че регистърът трябва да бъде публичен и да бъде публикуван на страницата на МОСВ и на изпълнителната агенция по околна среда“, заяви депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева.

БСП ще изсветлява бизнеса с отпадъци

Регистърът трябва да съдържа пълна информация при нотификацията на внос и износ на отпадъци, за количеството и вида на отпадъка, кой го внася, кой го транспортира, кой ще го преработва, по какъв метод ще бъде оползотворен отпадъкът и в коя инсталация. Трябва да има данни и за вносителя, и за износителя (ако има такъв), и за оператора, и за превозвача на отпадъка, да има данни за какъв период от време този вид отпадък ще бъде оползотворен, включително да се цитират конкретните разрешителни и регистрационни документи. Това според ГЕРБ ще даде пълна гаранция за прозрачност и информираност и на обществото, и на компетентните органи.

Емил Димитров: Приоритет остава разделното събиране на отпадъци и рециклирането им

Друга промяна, която ГЕРБ прави в Закона за управление на отпадъците, е изискване към екоминистъра, който трябва в срок от 6 месеца да издаде ясни и категорични критерии що е то експериментална инсталация, където могат да бъдат правени опити и изследвания. Управляващите правят изменение и за т.нар. възстановен отпадък, който е въведен в законодателството през 2018 г., но няма ясно определение и понякога се използва за заобикаляне на закона.

„С тези стъпки искаме за пореден път да декларираме желанието си да работим за засилване на контрола, касаещ превоза и третирането на отпадъци“, посочи Ивелина Василева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама