Увеличават парите за закуските в училище

12:23, 21 фев 20 25 1931 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С 15 % ще бъдат увеличени парите за безплатните закуски в училище от догодина. Това съобщи за bTV образователният министър Красимир Вълчев. Той е разпоредил спешни срещи на всички директори с родителите, за да се обсъди от каква храна имат нужда децата в училище.

Родители продължават да сигнализират за качеството на безплатните закуски в училище. Според тях сумата от 59 стотинки на дете е крайно недостатъчна, а контрол липсва.

За тази година за безплатни закуски са отпуснати общо 33 млн. лв. Всяко дете получава 94 лв. годишно, или 0.59 стотинки на ден.

Красимир Вълчев ще изисква по-строг контрол за училищното хранене

Образователният министър посочи няколко проблема, които се смесват в случая.  „Единият от тях е с договорите, които са сключени. Те трябва да отговарят на наредбите на министерството на здравеопазването по т.нар. рецептурници. Вторият въпрос е с изпълнението, имаме сигнали, че доставените храни не отговарят на договорите. Третият проблем е с недостига на средства“, обясни Красимир Вълчев. Според министъра тези средства могат да се използват и за подкрепяща закуска в зависимост от училището и желанието на родителите.

„Наредил съм две неща на регионалните управления – едното е директорите на училищата да проведат среща с родителите по темата, а другото е да се изработи механизъм за контрол“, поясни той.

Пуснаха доставките на плодове и мляко за учениците

В част от училищата има и училищни столове, но не е рентабилно поддържането им навсякъде.

Директорът носи отговорност, той е възложител. Най-трудно е, когато има възлагане на външен изпълнител“, посочи Красимир Вълчев. Той отбеляза, че вероятно ще има увеличение от 15% на сумата, която се отпуска за закуските в училище.

Според Диян Стаматов, директор на 119-то училище в София и общински съветник от ГЕРБ, тези 59 ст., които се отпускат в момента, не са малко. „Ако се използват рационално, те са достатъчни“. Според него в повечето случаи децата изяждат закуските, които са им раздадени.

За училището, което той ръководи, обясни, че се раздават подкрепящи закуски, които не могат да нахранят детето за целия ден. За храната в училището, което ръководя, трябваше много контрол и много усилия“, отбеляза Диян Стаматов. 

„Тази програма на МОН за закуските трябва да се прецени за кого е – за деца, които са в обгрижено положение или за деца, които имат нужда от подпомагане. Тази програма не може да бъде универсална, по начина по който се прилага в момента“, коментира Елисавета Балабанова – Кофинова от фондация „За храната“. Според нея тя трябва да бъде прецизирана спрямо конкретните училища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама