Нов вид охлюви бяха кръстени на Грета Тунберг

20:40, 21 фев 20 / Любопитно 25 2776 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейски и азиатски натуралисти откриха на остров Борнео непознат досега вид едри сухоземни охлюви, които кръстиха на шведската екоактивистка Грета Тунберг – обявена за личност на годината от списание Times. Откритията на учените и описанието на охлюва бяха публикувани в статия в списание „Biodiversity“, предаде БГНЕС.

"Назовавайки този охлюв в чест на Грета Тунберг, ние признаваме, че на нейното поколение се полага да реши проблемите с климата на Земята, съществуващи още преди нейното раждане. Това е и надежда, че всички останали хора ще им помогнат да се справят с тази задача", отбеляза откривателят на охлювите и сътрудник в експедициите Джонатан Джим.

Това не е първият вид животни или растения, получаващи имената на известни хора от шоубизнеса, медиите и политиката. Сред тях са тропически рифови рибки, наречени на Барак Обама, бръмбари и паяци, получили съответно имената на политика Бърни Сандърс и актьора Леонардо ди Каприо.

Някои от тях са получили такива имена поради факта, че учените искат да увековечат името на любим актьор или политик, докато други, като оса на името на Брад Пит и пеперуда на името на Тръмп - поради необичайното сходство на външния им вид с това на конкретната знаменитост.

През октомври 2019 г. стана известно, че в чест на Грета Тунберг е кръстен нов вид бръмбари, открит от британския ентомолог Майкъл Дарби. Nelloptodes gretae е мъничък бръмбар, дълъг по-малко от един милиметър, без очи и крила, с две подвижни антени, които смътно приличат на плитките на екоактивиската.

Грета Тунберг патентова името си

Джим и неговите колеги проучили мекотелите, събрани по време на експедиции по северозападния бряг на остров Калимантан, където се намира султанатът на Бруней.

Това бил неизвестен досега вид сухоземни мекотели от семейството на циклофоридите. Тези малки тропически охлюви не са като другите представители на рода Craspedotropis, към който принадлежат.

Учените се свързали с екоактивистката и я помолили за разрешение да даде името си, на което тя, както отбелязва Джим, с радост се съгласила.

Както се надяват учените, тази стъпка допълнително ще привлече общественото внимание към проблема с глобалното затопляне и ролята на Грета Тунберг и други активисти при формирането на общественото мнение по този въпрос.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама