Германия задържа крайнодесни активисти, искали да участват в "Луковмарш"

14:31, 21 фев 20 / Свят 25 1429 Topnovini

Федералната полиция на Германия е задържала за разпит на летище Дортмунд 22 крайнодесни активисти, съобщи bTV.

Те е трябвало да излетят за София, а немските власти подозират, че тяхната цел е да вземат участие в "Луковмарш", за чието провеждане в столицата организаторите му са обявили датата 22 февруари. Специалните части на федералната полиция ще реши дали на заподозрените ще им бъде позволено да пътуват.

Според официалния „Туитър“ профил на федералната полиция в Северен Рейн Вестфалия е отказано заминаването на една жена и деветима мъже. Техните паспорти са временно иззети.

Припомняме, че преди десет дни прокуратурата поиска от съда да прекрати регистрацията на антисемитската организация „БНС-Еделвайс“, създала своя военизирана структура и провеждала „Луковмарш“ в столицата. В хода на проверката бяха установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

И забранен, „Луковмарш“ пак предизвика спор сред столичните общинари

В края на януари пък мъж се самоуби в сградата на ДАНС. Впоследствие се оказа, че това е член на управителния съвет на „БНС-Еделвайс“ Е.К. от Перник. Мъжът е викан да дава показания по преписка, когато се самоубива с оръжие тип „оса”. Впоследствие от дома му са иззети незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 139 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.