Вече има задържани за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска

17:00, 22 фев 20 / Политика 25 2956 Topnovini

Нерeгламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ АД е причина за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. Това установи извънредна проверка на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, областния управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти.

Вчера от МОСВ съобщиха, че замърсяването е открито при контролно пробонабиране на водите. По-рано екоминистърът не уточни с колко е превишаването, но каза, че е голямо.

По информация на bTV в ареста в Асеновград има двама задъжани- управител на дружество и отговорник на хвостохранилище. Те са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на реките. Образувано е досъдебно производство. 

МОСВ: Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Министър Димитров коментира: "Ако не беше добрата координация, включително извънредни проверки, работа през нощта, проверки на място тази сутрин, още месеци наред щяхме да търсим точната причина за замърсяването". 

Областният управител Дани Каназирева заподозря: "Сигурна съм, че законът ще се приложи с цялата тежест, защото тук е ясно, че съвсем съзнателно и умишлено е причинено опасното замърсяване на реките". 

Според пробите на Басейновата дирекция вчера установеното замърсяване със свободни цианиди е около 20 пъти над нормата при заустването на река Юговска, а в района на Асеновград над 15 пъти над нормата.  

От община Асеновград обявиха, че са предупредили хората да избягват ползването на вода от реката за напояване на животни, поливане на градини, пране, питейни нужди, къпане, риболов или други цели.

 

 

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 151 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.