За първи път от над десетилетие: без "Луковмарш"

19:40, 22 фев 20 25 3823 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За пръв път от над десетилетие в София не се проведе "Луковмарш", който се организира от крайни радикални елементи, изповядващи националистически и антисемитски виждания, предаде БГНЕС.

Около пилоните на НДК, откъдето по традиция тръгваше маршът, днес имаше засилено полицейско присъствие и ограждения. Никъде не се виждаха радикални елементи.

Вместо това националистите се събраха пред къщата на генерал Христо Луков на улица „Тракия“ №1, където почетоха паметта на своя кумир. Заради връзките си с Третия райх ген. Луков е една от най-спорните личности в нашата най-нова история.

"Луковмарш" е смятан за неонацистка проява от редица експерти, неправителствени организации, историци и др. Страната ни често е била критикувана от чужбина заради допускането на тази проява. 

"България няма нужда от "Луковмарш", от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност", заявиха от външно министерство. 

Председателят на парламента Цвета Караянчева определи марша като "позорно и опасно събитие". Тя изтъкна, че страната ни е показала, че проявява нулева търпимост към всеки признак на незачитане на правата и достойнството на всяко човешко същество. 

И забранен, „Луковмарш“ пак предизвика спор сред столичните общинари

От Посолството на САЩ похвалиха правителството, че се е противопоставило на "Луковмарш". 

През деня протестиращи срещу марша се събраха на площад "Бански". 

Събитието беше забранено със заповед на кмета Фандъкова, а прокуратурата проверява дейността на БНС. 

Вчера стана ясно, че германската полиция е задържала крайнодесни активисти, които са искали да летят от Дортмунд за София –  вероятно за участие в "Луковмарш". Паспортите на десет души са били временно отнети. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама