Искаме от ЕК велосипеден маршрут по Дунав и нов граничен пункт със Северна Македония

16:49, 22 фев 20 25 2563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Регионалното министерство предлага шест стратегически проекта за развитие на трансграничните региони със Сърбия, Република Северна Македония, Турция, Гърция и Румъния през новия програмен период 2021-2027 г. Предвижда се около 30% от ресурса на програмите, които се финансират с европейски средства, да бъде насочен към общи приоритети със съседните ни страни. Това стана ясно на среща между зам.- регионалния министър Деница Николова и директора на дирекция „Европейско териториално сътрудничество, макрорегиони, Интеррег и изпълнение на програми“ Лена Андерсън-Пенч.

По линията за сътрудничество със Сърбия ще се работи за подготовка на населението на двете страни за реакция при бедствия и аварии. Ще се достави съвременна техника, ще се провеждат кампании.

България предлага да се изгради нов граничен пункт със Северна Македония- "Клепало", който да бъде между Струмяни и Берово. Проектът включва строителство на нов 9-километров пътен участък от Струмяни до границата, а от македонска страна - рехабилитация на изградения пункт и на пътя до Берово.

Проектът с Турция предвижда тренировъчни центрове от двете страни и обмяна на опит за борбата с нелегалните мигранти.

Страната ни иска да работи за подобряване на транспортната свързаност с Румъния. Освен рехабилитация на съществуващите мостови съоръжения, предлагаме да се изгради велосипеден маршрут по река Дунав, който да обхваща природните и културни забележителности в двете държави.

С Гърция настояваме за модернизиране на железопътната инфраструктура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама