Четирима задържани по казуса със съблеченото момче в градския транспорт

19:26, 24 фев 20 25 3371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Арести след нападението над 14-годишно момче в автобус в София. Днес следобед то е било привикано в Първо районно управление, съобщава Нова телевизия. 

Били са му показани записите от камерите от автобус 404, където става инцидентът. Последвало е и разпознаване на четиримата задържани от страна на детето. Те ще останат в ареста за 24 часа, след което ще им бъдат повдигнати обвинения.

14-годишното момче дава точно описание на част от нападателите си. „Бяха трима на по около 20 години, сравнително висок ръст, гологлави и с качулки”, коментира пострадалото дете. Имало и четвърти, но не го видял добре. 

Днес започна и вътрешна проверка, която има за цел да изясни случая. Бяха взети обясненията на шофьора на автобуса, който е почивал през уикенда. 

Крадци съблякоха и обраха дете в автобус в София

Проверката на кмета на София Йорданка Фандъкова е показала, че няма нарушение в поведението му. Шофьорът няма право да напуска работното си място и има за задача да спазва правилата за движение на пътищата. Уведомил е по радиостанцията дежурния диспечер и е спазил процедурата. „Оттук натам в компетенцията на МВР е да издирят нападателите“, каза Фандъкова през деня.

Вътрешният министър Младен Маринов посочи по-рано, че усилено се работи, за да бъдат хванати извършителите. „Нека да оставим колегите известно време да си свършат работата. Трябва да стигнем до извършителите, защото това е една изключително дръзка хулиганска постъпка, която между другото повдига много въпроси в обществото – относно нашата гражданска активност, дали всеки един от нас е готов да защити правото на улицата. Естествено, ние трябва да си свършим работата, но всеки един гражданин трябва да има активна позиция срещу такива деяния”, заяви Маринов.

Според него нападателите най-вероятно са фенове, които са предприели тези действия, за да докажат своята „лоялност” към клуба. 

Нападнатото в автобус момче спечели сребърен медал по самбо

В неделя записите от камерите в превозното средство бяха предадени на полицията. А органите на реда издирват група момчета.   

Междувременно вчера момчето спечели сребърен медал по самбо на държавното
първенство.

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова коментира пред БНТ, че извършителите най-вероятно са психопати, които по този начин се доказват и знаят, че няма кой да ги спре. "Категорично при извършителите има чувство за безнаказаност, най-вероятно не им е за първи път подобно поведение и смятат, че трябва по този начин да изразят своите емоции", коментира тя.

Според нея в автобуса е имало много хора и е можело тези, които са съблекли детето и са упражнили насилие върху него, да бъдат спрени."Това за мен е меко казано, крайно неприемливо. Водеща в този случай е апатията. Страхът е разбираема човешка реакция и да - в България да се противопоставиш на насилник, на психопат, има сериозни рискове да бъдеш нападнат агресивно", допълни тя.

"Въпросът е някой да реагира, да си помисли какво следва ако в случая това е неговото дете, или самият той. За децата е разбираемо да живеят във виртуалната реалност, но все повече възрастни го правят и този инцидент е показателен за това", допълни д-р Гълъбова и посочи, че това, че не реагираме, ни прави съучастници.

"Не смятам, че след този случай ще си извадим поука. Всички ние сме свидетели на ежедневните ни опити да се правим, че не виждаме какво се случва около нас. С детето ще поработят психолози, ще се пошуми малко, но като общество няма да мръднем и крачка напред", допълни още д-р Гълъбова.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама