Седма жертва на коронавируса в Италия

19:12, 24 фев 20 25 4503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Седем станаха жертвите на коронавируса в Италия. Всички са били с други здравословни проблеми. Последният починал е 80-годишен мъж, който бил приет миналата седмица в Лоди след инфаркт.

Държавната телевизия РАИ съобщи, че шестата жертва е болна и от рак жена, настанена в болница в северния град Бреша, област Ломбардия, предаде bTV .

Вече близо 220 са положителните тестове на жители в северната част на Италия. В останалите европейски държави засега няма данни за нови случаи.

Коронавирусът вече създава сериозни проблеми в Италия. Десет населени места в страната са под карантина. До момента все още не е намерен приносителят на заразата или така нареченият "нулев пациент". Премиерът Джузепе Конте каза, че е изненадан от случващото се и от броя на засегнатите хора, но че положението е под контрол.

Междувременно стана ясно, че ЕС отпуска 230 млн. евро за борба с разпространението на вируса. Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони, предаде БТА.

Резултатите за коронавирус на мъжа, който почина в Банско, са отрицателни

Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса.

Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор. Ленарчич поясни, че всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но призова за тясна и постоянна съгласуваност. Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка. По неговите думи всяка европейска държава сама преценява какви съвети за пътуване да дава на своите граждани. Еврокомисарят отбеляза, че ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.

Нови случаи на коронавирус в Италия, външно с предупреждения

Еврокомисарят Кириакидис заяви, че ЕК ще направи всичко възможно, за да подкрепи държавите от ЕС. Тя призова хората да не се поддават на паника и дезинформация. По нейните думи през последните дни е била разпространявана дезинформация за вируса.

Кириакидис съобщи, че утре международни експерти ще пристигнат в Италия. Ленарчич поздрави бързата реакция на италианските власти за предотвратяване на разпространението на заразата.

Въпреки препоръките на Световната здравна организация да бъде запазено спокойствие по отношение на заразата от коронавируса COVID-2019, броят на заразените и на смъртните случаи по света се увеличава.

Израел потвърди втори случай на инфекция. Става дума за втори върнат от круизния кораб Diamond Princess. Първият случай на новата коронавирусна инфекция беше регистриран в Бахрейн. По-рано в Обединените арабски емирства бяха регистрирани 9 случая на коронавирус. Първият случай на зараза с новия вид коронавирус е регистриран и в Афганистан. На 19 февруари за заразен с коронавируса съобщи и Иран. Броят на заразените там е приблизително около 60 души, починалите са 12. Заразените с коронавируса в Южна Корея достигнаха 833 души след 70 нови регистрирани болни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама