Красимир Вълчев: Ще има дебат за сексуално образование в III-IV клас

09:58, 24 фев 20 / Политика 25 2360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Сексуално образование винаги е имало в българското училище, дори по времето на социализма. Въпросът е дали то не идва прекалено късно, в никакъв случай не е прекалено рано. Сексуалното образование трябва да предхожда половото съзряване“. Това коментира министърът на образованието Красимир Вълчев по bTV.

Поел съм ангажимент да организирам дебат по темата в горните класове на начален етап – III-IV клас да заложим първите теми, уточни министърът.

СБЛЪСЪК: „За“ или „Против“ сексуалното образование в училище?

Той отново коментира темата с въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните. 78% от децата на тази възраст са обхванати, за тях няма нищо да се промени, целта е да обхване децата, на които българският не е майчин език, разясни Вълчев.

По думите му до две години недостиг на места в градините няма да има, освен в София. В столицата най-голям е проблемът с местата в яслените групи, има малък недостиг и за 4-годишните. София трябва да продължи да строи, дори когато преодолее проблема, защото има многочислени групи, допълни просветният министър.

Родители с петиция в подкрепа на сексуалното образование

Вълчев обяви, че МОН няма да се откаже от идеята на изпита по български език и литература (БЕЛ) за 4-класниците диктовката да е по аудиофайл, защото така учениците са поставени при еднакви условия. Не се предвиждат и промени в модулите на изпита по математика за 7-класниците въпреки протестите на родители. Мисли се обаче по въвеждането на интегрални тестове за VII клас от 2023 г., в които да има и въпроси по природни и обществени науки, каза още министърът на образованието. В момента тестовете са само върху материала по БЕЛ и математика.

В МОН се обсъжда и облекчаване на програмите, особено по математика, за учениците между V и VII клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама