Инвестирането в националното самосъзнание ще спаси нацията ни от изчезване

14:18, 24 фев 20 / Култура 25 3578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ние, българите, сме родолюбив народ. Помним миналото си и сме горди от делата на предците ни. Но за да запазим това чувство у бъдещите поколения и да може то да продължи да се предава напред във времето, е важно какво ще направим днес. Важно е какви действия ще предприемем, за да запазим националното ни самосъзнание.

Всъщност инвестирайки в него и в това децата ни да познават миналото, културните ценности и обичаи, ние инвестираме в просперитет и светло бъдеще. Така създаваме предпоставка за устойчивост и възможност да се развиваме като хора и нация. Интересно е, че можем да повдигнем националното ни самосъзнание, чрез правене на успешни бизнес проекти или подпомагане на каузи. Когато инвестираме в национално самосъзнание това се отразява на самочувствието на цялата нация в утрешния ден. Знаете ли, че всъщност има огромна връзка между самочувствието на нацията и икономиката в една държава? Това обаче не зависи от държавата, а от нашите действия.

Възможностите са много – от това да създаваме продукти, които са брандирани с България, до създаване на инвестиционни проекти или подкрепа чрез закупуване, употреба или разпространение на информацията за всяко едно такова дело. Създаването на брандове, които произвеждат типично български продукти, свързани с обичаи, облекла, картини и произведения на изкуството, правят по-висока стойността на България и на нас като българи по-устойчива нация във времето.

Последните тенденции (които обхващат периода до 2050 г.) показват, че нациите по цял свят, които затвърждава националната си идентичност, развиват я и демонстрират пред туристи, ще бъдат по-устойчиви, а също и по-интересни и предпочитани за посещение. Ние като българи имаме славно минало и това не е тайна за никого. Някои от нас го познават повече, други по-малко, но не това има значение. Има значение какво носим в съцето си и дали сме готови да дадем повече за България, за да може тя да бъде прекрасна за живеене страна.

Искаме да ви споделим за един пример. Това всъщност е проект, който прави изключително много в посока възстановяване на националното самосъзнание и повдигане на българския дух. Казва се Исторически парк и се намира в непосредствена близост до Варна, в село Неофит Рилски. Паркът пресъздава историята по нашите земи от 10 хиляди години назад във времето до периода на Второ българско царство. Това е едно приказно място, където всеки човек може да опита храната, която се е вкусвали нашите предци, да се облече в типични за времето дрехи, да участва в обичаи, а дори и да се научи как да язди кон и да стреля с лък .... от кон, но не е това причината да ги споменаваме тук, а един конкурс, който ни привлече желанието и решихме да станем негов партньор.

Тези същите хора не само са създали място, в което да влезеш и потопиш в друга реалност, а непрекъснато провеждат  инициативи, отново за пробуждане на националното ни самосъзнание. Една от тях е съчетание между изложба и конкурс - „Историческа живопис“, но най-много ни озадачи инициативата за автомобили – Авто изложба „Ние сме България“. Първо се зачудихме  как е възможно да съществува такъв тип събитие, което е насочено към автомобили... От друга страна, нещото което виждаме най-много, излизайки на улицата са именно автомобили. Какво виждаме, когато излезем навън всеки ден и какво виждат чужденците, когато посетят България задължително?! Автомобили по улиците. Дали забелязваме марката или... забелязваме всъщност как изглеждат тези автомобили. Това се оказа много интересен конкурс, който е насочен към повдигане на националното самосъзнание, защото всеки един човек би се усмихнал и изпитал чувство на гордост, независимо дали шофират такъв автомобил или виждат подобен тип брандирана кола с български символи. „А, това е нашият трибагреник!“, „Но това е картина от периода на Първо българско царство!“.

Всъщност,  чрез нашите автомобили можем да разкажем дори  историята на българите и да покажем своята идентичност. Сигурни сме, че има и много други хора, които работят в това направление и този пример е един от многото. Ние искахме да ви споделим един от тях, който намираме за изключително полезен, а повече информация за участие в събитието можете да намерите тук. Още за събитието може да прочетете във Фейсбук страницата.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама