Във Варна показват за първи път уникални знамена на българското опълчение

18:40, 24 фев 20 / Култура 25 2833 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военноморският музей във Варна ще покаже изложбата „Знамена на свободата“, посветена на 142-рата годишнина от Освобождението на България. За първи път във Варна ще бъдат представени уникални експонати – символ на извоюваната свобода, които са част от фонда на Националния военноисторически музей.

Посетителите на музея ще имат възможност да видят три от петте оригинални знамена на Българското опълчение, пренесли през десетилетията стремежа към постигане на желаната свобода. Това са знамената на 1-ва и 5-а опълченска дружина, изработени зад граница със средства на българската емигрантска общност. Те не са участвали в бойни действия по време на Руско-турската война, но се развяват като знамена на Опълчението на военния парад в Пловдив на 30 август 1878 г.

Третото знаме е известно като знамето на Горнооряховските въстаници. Ушито за Априлското въстание, то е връчено на 4-та дружина по време на Руско-турската война и се развява в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. След Освобождението и трите знамена участват във войните за национално обединение.

Откриването на изложбата е на 28 февруари, а на националния празник 3 март може да бъде разгледана безплатно, когато по традиция Военноморският музей ще работи с вход свободен.

Изложбата „Знамена на свободата“ ще гостува във Варна до 26 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама