Тристранката се събира за мерки за ограничаване на фалшивите болнични

07:08, 25 фев 20 / Политика 25 1735 Шрифт:
Topnovini

Синдикати, работодатели и правителство сядат на масата за преговори, за да обсъдят как да се справят с фалшивите бележки. До момента, спорът е основно в посока кой, трябва да плаща първите 3 дни по болест и как да се ограничат злоупотребите.

Държавата предлага да се намали срока, в който личният лекар има право да издава първи болничен на седмица вместо две, както е сега. Идеята е част от пакет от мерки, с които ще се контролира издаването на здравния документ.

Предложение: Личните лекари да дават до 7 дни болнични

Това обаче ще затрудни болните и най-вече тези, които трябва да пътуват, за да се явят пред лекарска комисия, коментират от Сдружението на общопрактикуващите лекари, предаде БНР. За малките деца също проблемът ще бъде голям, те обикновено боледуват 6 до 10 пъти в годината, което налага чести болнични от страна на родителите.

От Националното сдружение на джипитата застават зад становището, че НОИ трябва  да поеме изплащането на болничния лист. Те предлагат и докумета да се изпраща по електронен път до работодателя, а в него да се отбелязва какъв режим е назначен на пациента-болничен, санитарно-курортен или домашен. Като „абсурдно” той определи предложението представители на РЗИ и НОИ да проверяват болния в домашни условия.

Няма увеличение на болничните по празниците

Според сдружението на джипитата в процеса на контрол на болничните трябва да се засили ролята на службите по трудова медицина.

Глоба и за лекаря, и за пациента при фалшив болничен предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ Проблемът е, че в момента, когато се установи нарушение, няма санкции. Дори няма санкция неизплащане на болничен лист. Сега предлагаме не само неизплащане, а и понасяне на административна глоба”, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев по Нова телевизия.

Всяко криминално деяние, независимо дали е издаване на фалшив болничен или е работодател, който дава 1 000 лв. на свой работник, а го осигурява на 300 лв. и го води на 4-часов работен ден, трябва да бъде наказвано”, смята зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама