Епидемията от коронавирус предсказана от Дийн Кунц още през 81-а?

10:32, 25 фев 20 25 5952 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Американският писател-фантаст Дийн Кунц вероятно е предвидил избухването на епидемията от коронавирус. За това съобщиха негови фенове и търсачи на конспирации.

В трилъра му "Очите на тъмнината", написан в далечната 1981-а година, се разказва за създаването на нов вирус от китайска военна лаборатория. Той е наречен "Ухан-400" и е описан като перфектното биологично оръжие, което унищожава мозъка на носителите. В реалността в наши дни именно китайския град Ухан стана огнище на новия коронавирус.

Дийн Кунц описва събитията, които се случват през далечната тогава 2020 година. Вирусът плъзва по цялото земно кълбо, оставайки резистентен към всяко познато лечение. Писателят също така казва, че колкото изненадващо се появява, вирусът толкова внезапно и изчезва. За да атакува отново десет години по-късно, след което напълно да изчезне.

Дали Дийн Кунц е бил пророк или просто изключително интелигентен и находчив писател? За всички запознати не е тайна, че Ухан е мащабен научно-изследователски център по микробиология и вирусология. Теориите за конспирация постоянно приписват разработването на биологически оръжия на големите световни сили, включително и Китай. Това вероятно е било напълно достатъчно за Кунц, за да развихри въображението си.

Наскоро Министерството на правосъдието на САЩ оповести, че разследват три отделни случая на шпионаж за Китай. Първият е на харвардския професор Чарлз Либър, председател на Факултета по химия и биохимия, свързан с китайска програма към Технологичния университет в Ухан. Либър е арестуван за лъжесвидетелстване. Документи го уличават в получаване на около 15 милиона долара безвъзмездни средства от китайските власти за изследвания в нанотехнологиите. По време на разследването ученият е отричал връзката си с китайския университет и заради това е обвинен.

България с мерки срещу навлизането на коронавируса, нашенци напускат Италия

Вторият случай е с китаеца Янкин Йе, който е нарушил визата си и е действал като агент на чужда държава. Той вече се намира в Китай. И третият - Жаосон Жън, китайски гражданин, арестуван на летището в Бостън при опит да пренесе контрабандно биологичен материал в Китай. Той е работил по програма на Харвардския университет за проучване на рака.

Независими наблюдатели обаче коментират, че в САЩ може да се говори за провеждане на мащабна антикитайска кампания. На хора, поддържащи добри взаимоотношения с Пекин се гледа с подозрение. Налагат се редица рестрикции на най-големите китайски компании. Причината за това се крие в успешно развиващата се икономика на Китай, заплашваща да изпревари американската.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама