Трите конника на Коронавируса

16:30, 25 фев 20 25 5054 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Тези дни Италия не е страната, каквато я познаваме. Малките кафенета из Милано с прочутото италианско капучино, стоят празни. В известната търговска зона Galleria Vittorio Emanuele няма туристи с фирмени торбички на световноизвестни марки, катедралата Duomo не се огласява от безгрижния смях на влюбени. Във Венеция карнавалът беше предсрочно закрит. Piazza San Marco е изпълнен с турити със защитни маски. Последните дефилета от Седмицата на модата в Милано преминаха без публика. 

Причината за всичко това стана световна новина - само за броени дни в Италия  заразените достигнаха 229, а починалите станаха седем.

Страхът от коронавируса дойде с Карантината.

Редица италиански населени места в северните райони на Италия - Ломбардия и Венето, осъмнаха изолирани от останалия свят по подобие на огнището на епидемията – китайския град Ухан. 50 000 души бяха поставени под карантина.

Италия за първи път в най-новата си история срещна думата карантина. В страната досега тя бе свързвана с Черната чума през Средновековието. И това я уплаши.

При такава историческа препратка карантина звучи особено страшно.

След Карантината дойде Паниката.

Всички се втурнаха да пазаруват като за последно – храни, стоки от първа необходимост, маски, дезинфектанти. Рафтовете по магазините се изпразниха. След като властите посъветваха да се избягват контактите хората се затвориха по къщите си. В засегнатите райони мнозина вече се гледат подозрително един друг (и най-вече към онези с азиатски черти).

Пътници в градския транспорт, по жп гарите и клиенти в кафенетата вече рядко се виждат. Затворени са училища и университети. Службите в църквите - отменени. Само най-близките могат да присъстват на погребения.

По стъпките на Паниката обикновено идва Хаосът.

За съществуването му вече се заговори из редица медии на Ботуша. Засега обаче италианските власти като че ли успяват да се справят със ситуацията. Те твърдят, че след пика през уикенда, процесът се забавя и не бива да се изпада в крайности. 

И все пак страховете се умножават заради необичайното обстоятелство – наличието на т.нар. „Пациент нула“, който все още не може да бъде открит. Неговото издирване е ключово, за да се разбере как е тръгнала заразата в Ломбардия. Огромното мнозинство от болните не са пътували до Китай и не са имали контакти с китайци.

В областта Ломбардия официално живеят 10 046 българи, във Венето - 2312, в Пиемонте – 3071, в град Милано са регистрирани 5 241 българи, а в община Лоди - 313.

Какво прави Европа, за да ограничи разпространението на трите конника на Коронавируса?

Хърватия и Австрия потвърдиха първи случаи на заразени - и тримата са били в Ломбардия. Заболял от коронавируса беше регистриран и на Канарските острови. Човекът е дошъл от Италия.

Във Франция един човек почина, а останалите 11 заразени са излекувани. Засега властите не виждат необходимост да затварят границата си с Италия, въпреки притеснителната ситуация там. Според тях въвеждането на граничен контрол "няма смисъл, защото вирусът не се спира пред национални граници“. Австрия обаче взе решение да спре влаковете с Италия.

Европейските институции остават спокойни. Те изразиха загриженост за ситуацията на Апенините, но засега няма да бъдат предприемани радикални мерки. Извънредна среща на европейските лидери по въпроса не се очертава. Действията на Брюксел за момента се ограничават с отпускането на 230 млн. евро за борба с разпространението на вируса. 

Всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, казаха от Еврокомисията, но призоваха за тясна и постоянна съгласуваност. Брюксел обаче не отрече възможността да прибегне до затваряне на Шенгенското пространство, тъй като подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка.

Коронавирусът вече е разболял 77 234 души в Китай, като смъртните случаи са 2 594. Междувременно се увеличават заразените извън Китай. Такива бяха обявени за първи път в Кувейт, Бахрейн, Афганистан, Ирак и Оман. Южна Корея отбелязва главоломно покачване на болните и те вече са 893-ма. Турция, Пакистан и Армения пък затвориха границите си с Иран, където са регистрирани 61 заразени, а 12 до момента са починали. Общият брой на болните извън Китай надвишават 2000 в 28 държави, като смъртните случаи са 23.

Коронавирусът и България

България засега остава незасегната от Карантината, Паниката и Хаоса. Но нарастването на напрежението все повече се усеща.

Вече има прекъснати полети на авиокомпании до Италия. Туристи отменят резервациите си. Пристигащите от чужбина биват наблюдавани с подозрение от околните. Завърналите се пък се втурват по болници, за да си правят изследвания, с което подлагат на опасност хиляди около себе си. Създаденият горещ телефон не спира да звъни, като най-често се пита какво се прави спрямо пристигащите от Италия.

Властите все още не смятат за нужно всички те да бъдат поставяни под карантина (такава е наредена само за завръщащите се от Китай). Под карантина за момента са само изолирани случаи като превантивна мярка.

Мнозинството пристигащи от Европа и особено Италия биват съветвани да се поставят сами в доброволна карантина по домовете си и да се самонаблюдават - за температура, кашлица и хрема. Премиерът отправи призив към онези, които се завръщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период.

Това обаче беше обяснено едва, след като за няколко дни бяха регистрирани десетки случаи на хора, прибрали се от Италия, и започнали обиколки по болниците в опит да си направят изследвания. Основната причина – липсата на информация точно как трябва да постъпят пристигащите българи от държави с коронавирус. Едва след бума на болестта в Милано нашите власти започнаха масирана просветна кампания.

Съветите им са завърналите се от засегната държава, дори да нямат симптоми, да се отделят от останалите, живеещи в дома. Да дезинфекцират всички повърхности, които биват докосвани, да носят маски. При усещане за вдигната температура, първо да позвънят на личния лекар. Не бива да ползват обществения транспорт.

Вирусът удря тези, които са с отслабена имунна система - вече болните и възрастните. Затова се препоръчва прием на имуностимуланти. Подчертава се, че до момента няма специфично средство, което да се бори с коронавируса. Изследвания за болестта се правят само при първи симптоми, безмислено е това да бъде извършвано върху здрав човек, дори той да се окаже носител на коронавирус.

След заседание на Съвета по сигуростта към Министерски съвет беше създаден Национален кризисен щаб във ВМА. На здравните власти беше наредено всеки ден да информират обществото за текущата ситуация и да бъде изготвена стратегия за лечебните заведения. По граничните пунктове започна измерване на температура на влизащите в страната.

От МОН препоръчаха на училищата да не организират пътувания до държави, в които има коронавирус. Просветна кампания сред учениците засега не се предвижда.

От външно министерство също отправиха своите съвети - българите, които пребивават или пътуват в Италия, да го правят само в краен случай в районите, където е установена заразата; да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и да се избягва пряк контакт с непознати.

Министерство на здравеопазването на България още преди седмици публикува данни за болестта и нейната превенция на своя уебсайт, но лесно запомнящи се инструкции все още не се разпространяват по всички канали за комуникация и не достигат до всички българи.

А неинформираността е видна. Най-много тя личи от въпросите, които се задават на горещия телефон на МЗ, който буквално прегря тези дни. Хората продължават да питат какви мерки трябва да вземат от първа небходимост, как да се държат с пристигнали от страни с епидемията, как да постъпят ако пътуват в чужбина, какво трябва да сторят при пътуване с деца, къде могат да се изследват, как да разберат дали са болни и т.н.

Подобно трудно общуване между институции и общество обикновено благоприятства избуяването на фалшиви новини, заблуди и паника. Голяма част от българите вече недоволстват от предприеманите мерки. И се питат един друг, особено в социалните мрежи, пази ли ги изобщо държавата или са оставени на произвола на съдбата.

А теориите за конспирации намират все по-благодатна почва.

Зараждането на паника се усеща по липсата на медицински маски за предпазване по аптеките. Те са изчерпани и от складовете, а очакваните доставки от най-големия производител Китай се бавят. Забелязва се и масово изкупуване на инфрачервени термометри, също с производител Китай.

Засега няма завишени покупки на хранителните продукти с дълъг срок на годност, на тоалетна хартия и дезинфектанти. Народът все още успява да озапти страховете си. Но защото болестта все още е далеч от границите ни. Стъпи ли веднъж на родна почваа, реакциите са лесно предвидими.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама