БСП иска изслушване на Борисов заради тол системата, Нанков отговори

17:10, 25 фев 20 / Политика 25 2630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството на Борисов. Знаете какво напрежение има в цялата страна и това е една нова криза, сега в транспорта. Протестират хората не само от населените места около София, но и в Пловдив, Русе и други областни центрове. Внесохме искане утре министър-председателят Борисов да се яви в парламента и да отговори на въпросите на притеснените хора. Причината да се стигне дотук е некомпетентност, икономически интереси и корупция, за които сега трябва да плащат хората с ниски доходи от джоба си”. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция на „Позитано” 20.

Превозвачи: Пътникът ще плаща при скок на цените заради тол системата

Тя изтъкна фактите към настоящия момент, които са, че има решение на Министерския съвет, което е определило пътищата, за които трябва да се плащат винетки – и по думите й не става дума за решение нито на г-жа Аврамова, нито на АПИ. „АПИ изпълняват това решение и слагат рамки, камери по пътищата, започват да снимат и глобяват за неизпълнение на решението на Министерския съвет (МС). Хората излизат на протести. Вместо да отмени това решение на Министерския съвет, Борисов изпраща директора на АПИ като глашатай по села и градове, за да убеждава хората да не изпълняват решението на МС”, поясни още председателят на левицата.

Тя подчерта, че това е абсурдна ситуация: „Пътят, по който трябва да се действа, е да се отмени решението на Министерския съвет, но оттук следва нов проблем – кой ще поеме разходите за тези отсечки? Вижда се, че управляващите отново се опитват да прехвърлят отговорността на общините. Но общините нямат предвиден бюджет за това – хаосът ще се увеличава. Ние предупреждаваме от 6 месеца и предлагаме алтернативни решения”.

Йордан Арабаджиев: Излизаме на протест срещу силовото налагане на тол системата

Корнелия Нинова беше категорична, че не е необходимо трето поред изслушване на министър Аврамова. „Един е отговорен за създаденото положението, един е подписал решенията на МС, това е министър-председателят Борисов. Настояваме той да дойде на изслушване в парламента утре”, заключи Нинова.

Отговор по повод думите на Корнелия Нинова не закъсня и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков направи брифинг в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

„Ще направим кратък брифинг, провокиран най-вече от брифинга на лидера на БСП и съответно част от ръководството на БСП по темата тол система, електронни винетки, квалификациите от тяхна страна. Ще дадем информация докъде сме стигнали. Изключително динамична е обстановката“, уточни още Нанков.

„Свиленски не ни разочарова. Отново зле подготвен. Може би подвежда партийните си шефове, но когато се опитва да подвежда българските граждани, мисля, че е редно да отреагираме. На първо място аз не знам дали да направим теза – лъжа от неговата или друга уста, контратеза или по-скоро да ги обобщим“, каза още Нанков.

Той обясни, че тол системата е основният инструмент в борбата на държавата срещу сивия сектор. „Нещо, което многократно сме коментирали и което е ясно за всички български граждани. Целта не ни е борба с дребния нарушител, а със сивия сектор в транспортния бранш“, уточни още Нанков.

Освен това Николай Нанков разкри, че денонощно има хакерски атаки срещу тол системата и уточни, че последната е от събота вечерта.

Става въпрос за десетки хиляди опити в секунда за пререгистрация на електронна винетка и за верификация, стана ясно още думите на зам.-министъра.

„Хубаво е, че колегите от националното тол управление информират компетентните служби“, каза още Нанков. Той изрази убедеността си, че органите на реда ще установят кои са извършителите, откъдето може да се съди и за мотивите.

„Не трябва да пропускаме и факта, че тол системата е интегрирана в пълнота със системите на Агенция „Митници“, НАП, системата на МВР. Знаем, че миналата седмица беше одобрена инструкцията по отношение на съвместната работа на тези контролни агенции. Така че по отношение на борбата със сивия сектор в транспортния бранш, резултатите ще бъдат реални още през настоящата година“, заяви зам.-министърът. Според него това е една от сериозните предпоставки за сериозния отпор срещу тол системата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама