Защо Българската православна църква няма да участва на срещата в Аман

16:00, 25 фев 20 / Общество 25 1329 Василена Йорданова
БГНЕС

Утре в Аман ще се състои свиканата от Йерусалимския патриарх Теофил среща на предстоятелите на православните църкви. До този момент участието си в нея са потвърдили 6 от общо 14 поместни православни църкви: Йерусалимската, Руската, Сръбската, Полската, Румънската, Православната църква на Чехия и Словакия. Българската православна църква е сред останалите осем, които няма да изпратят свой представител.

Инициативата за срещата бе обявена през ноември 2019 г. по време на визитата на Теофил III в Москва. Самите разговори бяха анонсирани като неформална среща за решаване на актуалните проблеми на световното православие. На нея ще бъде обсъден проблемът за разделението в православния свят, което настъпи след като Вселенският патриарх Вартоломей I провъзгласи автокефалията на Православната църква на Украйна т.е. независимостта й от Руската православна църква.

Три православни църкви до момента са признали Украинската православна църква (УПЦ) като независима. Това са Вселенската патриаршия, Гръцката православна църква и Александрийската патриаршия. Именно първата разреши спорния въпрос с даряването на томос за автокефалност. В отговор на това Руската православна църква прекрати общението си с Константинопол и сега енориашите на Руската православна църква не могат да се молят и да получават причастие в църквите на Константинополската патриаршия, а свещениците не могат да извършват служба заедно.

Особеност на утрешната среща е, че тя е неканонична, тъй като според установената традиция само Вселенският Патриарх може да организира и провежда подобни разговори. Той обаче отказа да присъства в Аман.

Българската православна църква все още не се е произнесъл по казуса с независимостта на Украинската църква. Именно това е и водещата причина Св. Синод да не изпрати свой представител на срещата в Аман, обясни днес Ловчанският митрополит Гавриил.

Повечето митрополити са изразили мнение да се въздържим да ходим. Някои от тях имаха предвид това, че досега нямаме прието официално синодално становище по украинския църковен въпрос, коментира той пред БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!