Църква край Пазарджик празнува 930 години от основаването си

17:58, 25 фев 20 25 2013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Старинният православен храм в село Паталеница, известен като „затрупаната църква“, е престоял близо 500 години под земята. Разкрит е случайно през втората половина на XIX век.

Предполага се, че храмът „Свети Димитър“ умишлено е заровен от местните българи, за да го спасят от османските нашественици. В центъра му има каменна плоча, на която е пише 1863 г. – годината, в която е изровен.

„500 години се говорило, че под тази огромна могила има затрупан храм. До момента, в който при атмосферни условия на върха на могилата се подало метално кръстче – част от кръста“, разказва Ангел Налбатски, кмет на с. Паталеница. Друга легенда разказва, че на върха на църквата израснала череша, която била съборена от вятъра. Овчар, който минавал наблизо, видял, че зее дупка.

Средновековната църква е с изключително добре запазена архитектура. Вътре има изобразени 70 сцени. Лицата на много от стенописите обаче липсват. Местна легенда твърди, че преди 40 години са изнесени тайно от храма. Учените не са единодушни кога точно е бил построен храмът – но уникалността му е безспорна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама