НСИ и Агенция „Митници“ са категорични, че данните за вноса не са манипулирани

20:56, 25 фев 20 / Икономика 25 3039 Шрифт:
Topnovini

Проблем с данните за българския внос все пак има, както твърдеше проф. Румен Гечев от БСП. За това признаха и Националния статистически институт (НСИ), и Агенция „Митници“ по време на съвместна среща. Те обаче са категорични, че не става въпрос за манипулирани данни и недобросъвестно използване на информацията. Според тях става въпрос за промяна при подаването на митническите декларации, свързана с новото съюзно митническо законодателство, в сила от януари 2019 г.

НСИ обаче досега не е посочвала в отчетите си за тримесечията, че има някаква промяна. Досега статистиката е публикувала 4 експресни доклада за реалното изменение на брутния вътрешен продукт (БВП) и три предварителни. Никъде в тях не може да се намери уточнение, което да казва, че от началото на миналата година е имало някаква промяна в методологията.

Във връзка с новото съюзно митническо законодателство, от януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

За нуждите на статистиката, всеки месец НСИ изтегля данни от информационната система на Агенция „Митници“. Поради разминаването в графика на НСИ (изтеглянето се извършва до  28 дни след края на периода) с този на АМ, в тези масиви не се съдържат данните от допълнителните декларации. Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП, обясняват от двете институции с прессъобщение.

Посочва се още, че разработваните и публикувани от НСИ тримесечни оценки на БВП - експресни и регулярни, се основават на наличните към момента данни за отделните икономически сектори, балансирани между основните методи за оценка на показателя съгласно Регламент 549/2013 на ЕС.

Припомняме, че миналата седмица Румен Гечев излезе с твърдение, че данните за БВП се манипулират от НСИ по желание на властта и реалният растеж на БВП за 2019 г. няма да е 3.3%, както излиза сега, а под 1%. И проблемът, според него, са именно противоречивите данни за вноса.  "Да обясня и за неикономистите - расте с 5% вътрешното потребление в страната, и то с еднаква динамика на фирмите и домакинствата. Расте износът, а вносът намалява. Извинете, ако расте вътрешното потребление, а намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява. И тук студентите от първи курс си задават въпроса - за какво става дума, тъй като няма как с логиката на макроикономиката да се установят тези противоречия", твърдеше депутатът.

Още тогава той заяви, че „неточността“ най-вероятно идва по линия на петролните продукти. на стойност от около 4 млрд. лв. Което пък означава, че трябва да се преизчисли и ръстът на БВП, и то в посока надолу с няколко пункта.

Според Календара на НСИ за разпространение на резултатите от статистическите изследвания на 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за брутния вътрешен продукт за 2019 г., a на 19 октомври ще бъдат публикувани ревизирани окончателни данни.

Агенция „Митници“ и Националният статистически институт ще обсъдят технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса, завършва прессъобщението от срещата между двете институции.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама