За едни данни на НСИ питаме

10:52, 26 фев 20 25 1999 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Напоследък слушаме само за чакалнята, за еврото, за икономически показатели. Опозицията дори обвини премиера Борисов и финансовия министър Горанов, че са манипулирали данните за растежа на страната. По традиция, поискаха и оставки.

БСП заподозря Бойко Борисов в лъжа за икономическия растеж

Страстите се разпалиха, след като стана ясно, че влизането ни в чакалнята се отлага- от април за юли. Явно този „подарък“ няма да дойде с рождения ден на Владислав Горанов, както се пошегува той. Според БСП причината за това отлагане е, че правителството манипулира данни и крие информация за вноса.

Институциите се активизираха. От Агенция „Митници“ и НСИ отрекоха да има манипулиране на данни. Признаха обаче, че има разминаване заради „графика на НСИ“ и дадоха пример, че внос от края на май се отчита статистически окончателно през юли.

Червените обаче не са отказват. Те са категорични, че статистическият институт е признал за неверни данни от правителството. „Това не е статистика, а национална лотария, търкане на талончета или колело на късмета“, коментира Румен Гечев. "С неполитическа, приятелска силна прегръдка на правителството, нашият НСИ въвежда нова световна мода в статистиката- никакви предварителни прогнозни данни и оценки. Само на сигурно- 10 години след обработката на данните. Някой се опитва да ми обясни, че като при виното, колкото по отлежават данните, толкова по-надеждни стават", заяви той.

Според ГЕРБ обаче левицата манипулира обществото. „С неверни данни и внушения от БСП се опитват да атакуват влизането на България в еврозоната“, заяви Александър Иванов. Управляващите призоваха да не се дава гласност на фалшивите новини, защото това може единствено да навреди.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама