„Галъп“: Българите вярват най-много на Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов

13:41, 26 фев 20 25 2868 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За последните два месеца доверието в правителството спада с 5%, с толкова се покачва и недоверието. С 6% надолу е и доверието в парламента. Това сочат данни на „Галъп интернешънъл“. Изследване е направено преди скандала около „Къщата в Барселона“.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов. При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за част от популярността. Манолова укрепва доверието си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко доверие при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори. Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети. Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Мария Габриел и т.н.

България е сред 80-те най-добри страни в света

Сред членовете на кабинета Бойко Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие – 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19%, Екатерина Захариева с 18% и т.н. При повечето министри, както и при премиера се регистрира осезаем спад в популярността.

Нелош старт в обществените очи показва новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро, който през февруари има 16% доверие. Вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди. Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър – Деница Сачева – 8% при първото измерване.

Въобще, по-ниската разпознаваемост обикновено е свързана и с по-ниско доверие. Затова и новият омбудсман Диана Ковачева, например, тепърва ще набира популярност. Популярността на еврокомисаря Мария Габриел пък постепенно укрепва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама