България трябва да е активна страна в инициативата „Три морета“

15:35, 26 фев 20 / Политика 25 1627 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Евро-атлантическият център за сигурност, в партньорство с Външно министерство на Естония, проведе конференция на тема „Инициативата ‚Три морета‘: свързаност, конкурентноспособност и сигурност“. Събитието даде възможност на българската публика да се запознае с приоритетите на Естонското председателство на формата, като генерира конструктивен диалог за бъдещето и визията на инициативата и ролята на България в нея, съобщи ЕАЦС.

Цветанов: Инициативата „Три морета“ допринася за свързаността между Централна и Източна Европа

"Тази инициатива поставя акцента върху свързаността между Север и Юг в Централна и Източна Европа и това може да се окаже ключът към пълноценното развитие на региона като конкурентноспособен, сигурен и проспериращ, като надежден и ефективен партньор в НАТО и ЕС", подчерта Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на ЕАЦС, който модерира дискусията. Той отбеляза, че инициативата има потенциал да благоприятства сериозно енергийната свързаност, диверсификация, а оттам и сигурност на Триморието, да привлече инвеститори чрез създаването на транспортна свързаност и сигурна среда за възвръщаемост на инвестициите – обхващайки страни членки на ЕС и НАТО и разгръщайки се с подкрепата на САЩ. Инициативата „Три морета“ може да има сериозен принос и към преодоляване на предизвикателствата, свързани с въвеждането на 5G технологиите, с оглед запазване на сигурността на комуникациите като некомпрометирана чрез общи стандарти на европейско ниво.

Във видео обръщение по темата Ян Бжежински, старши изследовател в Център по стратегии и сигурност „Скоукрофт“ към Атлантически Съвет, заяви, че е важно България да инвестира във фонда на Инициативата “Три морета”, за да може да се възползва от добавената стойност, която инициативата ще генерира като инвестиции, свързаност и сигурност. Бжежински напомни за обявения от държавния секретар Помпео принос от един милиард долара към проекти по инициативата „Три морета“ от страна на САЩ, като подчерта, че е недопустимо САЩ да демонстрират повече ангажираност към развитието на Триморието отколкото страни членки като България.

Цветанов пред TOPNOVINI: Руското влияние в енергетиката е заплаха за страните от Централна и Западна Европа

Райнер Сакс, главен секретар на Министерство на външните работи на Естония, постави фокуса върху нуждата да се използва потенциалът на свързаността между север и юг чрез изграждане на модерна транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура. Той също така подчерта, че инициативата трябва да се възприема единствено и само като допълнителна възможност, а не като конкурентна на вече съществуващи формати. Фондът на инициативата от друга страна е един инструмент за подобряване на конкуретноспособността на региона. Важно е всяка държава да има принос към него, защото ще бъдат благоприятствани от дивидентите от проектите по инициативата, независимо, дали получат инвестиции в свои проекти пропорционални на направените във фонда вноски.

Съветникът по външна политика на президента на Република България Вероника Орбецова заяви, че конференцията е особено полезна, защото има потенциала да активизира българското участие в инициативата, която ще допринесе за разгръщането на икономическото развитие на региона, включително в съзвучие с кохезионните цели на ЕС.

Милен Люцканов, заместник-министър на външните работи на Република България, каза, че за България ще е полезно, ако инициативата засили сътрудничеството в региона на Черно море и неговата свързаност.

"Инициативата може да е добър инструмент за преодоляване на уязвимостта на периферията на ЕС, каквото е Триморието, тъй като често натискът по периферията има ерозиращ ефект върху центъра", поясни проф. Румен Кънчев, експерт по геополитика и отбрана към ЕАЦС.

В дискусията, наред с други, се включиха представители на Атлантическия съвет на България в лицето на ген. Съби Събев, Момчил Дойчев, енергийните експерти от Българския енергиен и минен форум Христо Казанджиев и Иван Хиновски, зам.-председателят на парламента Валери Симеонов и други. Симеонов подчерта, че България трябва да направи ясни разчети за включването си във Фонда на инициативата „Три морета“, защото в противен случай рискува да пропусне ползите от нея.

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави членки от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море, като се стреми към по-бързо развитие на региона на Триморието чрез създаването на транспортни, енергийни и дигитални връзки. Инициативата постепенно придобива все по-ясни параметри за своето функциониране, приоритети и механизми за сътрудничество, като има потенциал да създаде осезаеми ползи за членуващите в нея държави, сред които е и България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама