Спорните пътища около София вече са извън винетната система

09:30, 27 фев 20 / Политика 25 2403 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Днес в Министерски съвет ще извадим 115 км от област София и 40 км от област Варна от обхвата на винетната система. С другите 12 общини се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях. Това обяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна.

Жителите на населените места около столицата протестираха, защото трябва да плащат винетки. Тогава премиерът прати шефа на АПИ Георги Терзийски да глашатайства по площадите и да вика, че винетки няма да има.

Г-н премиер, не може да направите една модерна реформа като хората“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. „В България трудно се въвеждат нещата. Не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е било лесно вие да се въвели тол системата“, коментира премиерът в отговор.

От БСП обвиниха Борисов, че за 10 години управление тотално е унищожил принципите на правовата държава. „Готвим решението за изключването на тези пътища от обхвата на тол системата от една седмица. С кое съм нарушил закона и правовата държава? Това е моето правомощие“, отговори той.

БСП вчера настояха премиерът Борисов да дойде и да обясни ситуацията с тол системата, защото е отговорен за нея. Днес обаче решиха друго- че зам.- министърът Николай Нанков е най- компетентният по темата. „Тогава да освободим премиера да си ходи“, запита Цвета Караянчева и изрази неразбиране как БСП първо искат Борисов да им обяснява, а после си сменят мнението.

Планът е тол системата да стартира на 1 март. Според транспортния бранш обаче не е готова и няма да издържи. От АПИ убеждават в обратното. Веднага щом слезе от самолета от Гърция снощи Борисов се срещна с превозвачите. Даде им отсрочка до 27 март да оборудват камионите и автобусите с бордови устройства. Така тол системата не се отлага, но превозвачите няма да бъдат глобявани до изтичането на гратисния период.

Нанков: Тол системата е подложена на денонощни хакерски атаки

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама