Учениците, които се връщат от организирани групи в чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи

07:10, 27 фев 20 25 5134 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички ученици, които се връщат в организирани групи от чужбина, трябва 14 дни да останат вкъщи, това съобщи на пресконференция зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.  По думите ѝ това се налага заради превенцията, а не защото има симптоматик.

Тя каза, че от МОН са забранили пътуванията на ученици към Италия и към Китай. И учителите, и директорите, които се връщат у нас, също трябва да са в 14-дневен карантинен срок, а "абсолютното разпореждане е те да бъдат в служебен отпуск и той да не е за сметка на платения им годишен отпуск". Това, като инструкция, сме го дали още в понеделник и по отношение на болничните в образованието няма проблем, заяви Таня Михайлова, цитирана от "24 часа".

Трима са хоспитализирани в шуменската болница, пристигнали от Италия

С решение на премиера Бойко Борисов 20 ученици и четиримата учители от Каварна бяха транспортирани с правителствения „Еърбъс“ от Италия заради разпространението на новия коронавирус. Те са възпитаници на земеделската гимназия в Каварна и са заминали за ферма, близо до Милано по програма Еразъм. Там те не са имали контакти с други хора.

Самолетът кацна на летището във Варна около 03:00 ч. българско време. Групата бе придружавана от полк. доц. Димо Димов, началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” към Военномедицинска академия. По време на полета нито един от пътниците не е проявил болестна симптоматика. При направените прегледи след пристигане на българска земя също не са констатирани проблеми - и децата, и преподавателите им са в добро здравословно състояние. На всички е препоръчано да си останат вкъщи, докато премине карантинният период от 14 дни.

"Разпоредил съм да се стяга правителственият Еърбъс, да се оборудва, да лети с медицински екипи и да отидем да си приберем децата. Представете си колко семейства се притесняват за тях. Пилотите ще бъдат изолирани, вместо стюардеси ще летят медици. Ще приберем децата с полет до Варна, за да си идат по домовете в Каварна. Няма да ги разкарваме до София", заяви вчера премиерът. "Държавата няма да обеднее, ако си приберем децата. Имаше вариант да се приберат с футболистите на Лудогорец, но това значи, че после трябва да сложим и тях под карантина", допълни Борисов. 

Първи случаи на коронавируса в Гърция и Северна Македония

Учениците вече са в домовете си в Каварна, където ще останат под карантина и ще бъдат обучавани дистанционно, за да не загубят много от учебния материал.

"Всичко е под контрол. Направили сме организация по нататъшното следене на децата. Важното е да запазим спокойствие и да потушим напрежението. В родината си те ще се чувстват най-добре и най-добре ще успеем да ги запазим здрави", обясни Йордан Стоянов, председател ОбС-Каварна пред БГНЕС.

Преподавателите ще поддържат във форма учениците като им поставят задачи през интернет, докато тече превантивната мярка срещу опасността от коронавирус.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама