Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина

18:13, 27 фев 20 25 3101 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар.

Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната, съобщиха от Министерство на здравеопазването. 

За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област. За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок.

Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината.

Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми (повишена телесна температура; кашлица; затруднено дишане, треска и т.н.) трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19. Министерството апелира гражданите под карантина да я спазват стриктно.

Спорoвете за това каква е процедурата за излизането в доброволна карантина и за чия сметка е продължиха и днес.

"В момента личните лекари няма как да издават болнични листове за карантина на хора, завърнали се от страни с разпространение на коронавируса. Необходимо е да се вземе официално решение", коментира по-рано през деня пред Радио София председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. Любомир Киров.

Вариантите са известни – ако здрав човек иска да не ходи на работа заради „доброволна карантина“, може да си вземе платен или неплатен отпуск. Не сме ние, които можем да решим какво и как се прави в тази ситуация, допълни доц. Киров. Още на ГКПП-тата се дават информация и инструкции, но хората не могат да бъдат принудени.

„Притеснява ни още нещо – че изчезнаха всякакви предпазни средства. Маски няма, да не говорим за костюми за лекарите.“

Лицата, поставени под карантина, нямат задължението да посетят личния си лекар. Могат да го информират по телефона, ако пожелаят. „Ако при мен, личния лекар, дойде човек, който е бил в Италия, все едно и аз съм бил там. И сигурно ще попадна в графата с хората, които подлежат на карантина.“

В тази извънредна ситуация мерките и средствата трябва да са отговорност на държавата, подчерта още доц. Киров.

Имаме ли право на болничен заради коронавируса?

Припомняме, че преди дни здравният министър Кирил Ананиев също обяви, че ако се връщаме от страна, засегната от вируса, трябва да сме под „доброволна карантина“ и да си вземем отпуск, тъй като не може да ни се издаде болничен.

Депутатите в парламента  и социалният министър обаче са на друго мнение - според тях личният лекар има право да издаде болничен лист за карантина, стига да сме социално осигурени. Така всеки със съмнения трябва да се обади на лекаря си и той да прецени дали да издаде болничен или не. Карантината за коронавирус е 14 дни, а законодателен проблем в случая няма, посочват те.

Борисов притеснен ще издържи ли НОИ при епидемия от коронавирус

Загрижен да не се стигне до злоупотреби премиерът призова за повече дисциплина и коментира, че няма как държавата в лицето на НОИ да плаща доброволната карантина на хора, които не се вслушват в съветите и продължават да пътуват зад граница в страни с коронавирус. 

В бюджета на ДОО за фонд „Общи заболявания и майчинство“ са предвидени 1,2 млрд. лева. 460 млн. лева от тях са за временна нетрудоспособност, където влиза и карантината. Борисов призна, че е притеснен колко ще издържат системите на НОИ при една епидемия от коронавируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама