Акцент: Тол система по инерция

17:30, 27 фев 20 25 3843 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Тол системата ще тръгне на 1 март. От регионалното министерство убеждават, че е преминала всички тестове и е готова за търговска експлоатация. Дни преди заветната дата обаче пак има неразбории между управляващите и превозвачите.

Тол такси ще се плащат за 3115 км пътища от общо 20 хил. км републиканска мрежа. Останалите остават безплатни за тежкотоварните автомобили. За леките промяна няма- пътуват с електронните винетки.

Очаква се тол системата да донесе приходи в бюджета от 450 млн. лева. След три месеца приходите ще се анализират и ако са по- малко от предвидените е възможно коригиране на обхвата и таксите.

Правителството пак се огъна на натиска на превозвачите. Премиерът се разбра с тях да имат гратисен период до 27 март, за да оборудват камионите с безбордови устройства и GPS тракери за таксуване. Изминатото разстояние дотогава ще се отчита само чрез маршрутни карти, а глоби няма да има.

Транспортният бранш заговори и за монопол, защото доставчикът на услугите за новото таксуване е само един- „Интелигентни трафик системи“.

Въпреки че Борисов се срещна снощи с превозвачите, днес имаше протести в няколко града на страната. Според регионалния министър Петя Аврамова обаче в недоволството им има политически елемент.

Управляващите взеха решение и по друг транспортен казус. Извадиха от винетната система 115 км от област София и 40 км от област Варна. С други 12 общини се водят преговори. Мярката идва след протести на жителите на населените места около столицата, защото трябваше да плащат винетки. Борисов дори прати шефа на АПИ Георги Терзийски да глашатайства по площадите и да вика, че винетки няма да има.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама