Турция пусна мигрантите към Европа

12:58, 28 фев 20 / Свят 25 3538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Стотици мигранти в Турция се насочиха към граничните региони с Европа, съобщиха местните медии, след като според съобщенията турските власти са "отворили портите", съобщи БГНЕС.

До това развитие на ситуацията се стигна, след като 33 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб при въздушен удар в четвъртък, за което Анкара обвини Дамаск.

Проправителственият всекидневник "Сабах" заяви, че решението за "отваряне на граничните порти" е взето след спешна среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък.

Близо 300 мигранти пристигнаха в провинция Одрин на границата с Гърция с опит да отидат в Европа, съобщи агенция DHA. Групата включва сирийци, иранци, иракчани, мароканци и пакистанци, които казаха пред репортери на агенцията, че са дошли на границата, след като са чули новината за войниците.

Друга група мигранти пристигнаха на брега на Айваджик в Чанаккале, Западна Турция, и искат да отидат до Лесбос с лодки, след като чули информацията за "политика на отворени врати".

Затягаме контрола на границата с Турция заради опасност от мигрантска вълна

"Казахме, че не можем да се справим с натиска на новопристигналите бежанци", заяви говорителят на управляващата партия на Ердоган Йомер Челик. "Политиката ни за бежанците остава същата, но има ситуация и ние не сме в състояние да задържим нещата на това положение", каза Челик. "Има само едно нещо, което Европейският съюз може да направи, а то е да окаже помощ на турската република", добави той.

Гърция засили граничните патрули, след като Турция заяви, че вече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа.

Гърция и нейните партньори от ЕС се опасяват от поредния приток на бежанци от Сирия, след като през 2015 г. повече от един милион си проправиха път, преди да бъде постигнато споразумение между ЕС и Турция за контрол на броя на мигрантите и бежанците.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама