Няма потвърден случай на коронавирус в България

08:35, 28 фев 20 25 3087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма случай на коронавирус у нас. Вчера и в двете лаборатории, които обработват резултатите, пробите са отрицателни - във Военномедицинска академия 19 проби са отрицателни, а в Националната лаборатория 21 проби са отрицатели. Това заяви днес председателят на Националния оперативен щаб за коронавируса - проф. Венцислав Мутафчийски, съобщи БНР.

В днешния ден ще бъде проведен и междулабораторен контрол, където 3 от отрицателните проби на ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория и обратно от лабораторията 3 проби ще бъдат дадени във ВМА. Правим ежедневен мониторинг какви са китовете, които се използват в света. Ние работим с китове, които се използват в ЕС“, посочи проф. Мутафчийски. 

Няма проби за коронавирус, които да ни съмняват“, заяви професор Тодор Кантарджиев пред Нова телевизия. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести беше категоричен, че не се прикриват положителни проби за заразата у нас.

Сигурен съм в капацитета на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Лабораторията работи на ниво“, подчерта той.„Този коронавирус няма специфично лечение. Има данни в Китай, за хора които са лекувани с антивирусни лекарства, но те са много малко. Лечението е симптоматично. Този вирус не е опасен за младите. Опасен е за възрастни хора с други заболявания. Няколко хиляди души тази година починаха от грип, въпреки че нямаше епидемия“, обясни още професорът.

Българин в Китай: В момента на китайците не им е до търговия

Коронавирусът със сигурност ще мине и през България, заяви пред БНТ проф. Иво Кременски, консултант към Националната генетична лаборатория. По негово мнение се дава предостатъчно информация, но призова хората да не мислят, че става нещо страшно.

"Хубавото в историята около този коронавирус е, че светът се обедини срещу нещо. Хубавото е, че в България в момента има безпрецедентна подготовка и възможности минимални последствия да има от него", каза той.

Проф. Кременски посочи, че 40 института работят по ваксината срещу коронавируса. „Мобилизацията е безпрецедентна. В момента се работи за това да сме готови както за предстоящи, така и за предишни вируси, тоест за по-голяма група“, обясни той.

Заразени с коронавирус в още нови държави

Психозата е по-силна от заплахата от коронавирус“, смята д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. „Не е по-различно, отколкото една грипна епидемия. Мисля, че ако се направи статистика, накрая ще се окаже, че от грипната епидемия са починали повече хора, отколкото от коронавируса“, посочи той.

Д-р Кокалов обясни, че хората трябва да следят състоянието си и ако има някакви белези - температура, втрисане, тогава да предприемат мерки. Указанията и към личните лекари са в такива случаи да издават болничен лист. Д-р Кокалов смята, че трябва да се подходи сериозно към въпроса и да не се злоупотребява, защото това може да натовари осигурителната система. Той каза, че няма данни от работодателите за недостиг на хора поради карантината от коронавируса.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова за спокойствие. „Важно е да запазим спокойствие в тази ситуация – смъртността при този вирус не е много висока, той засяга хора, които са възрастни и с други заболявания“, заяви тя пред bTV. "Създаден е оперативен щаб у нас, в него има човек от Министерството на външните работи. Готови сме за коронавируса, има термокамери на всички летища, има и на сухопътните граници. Има медицински екипи, осигурено е необходимото количество тестове, болниците се готови, лекарите са инструктирани", отбеляза още Екатерина Захариева.

Тя уточни, че постоянно се актуализира информацията за разпространението на вируса и се прави всичко възможно тя да достигне до хората, които пътуват. 'Погрижили сме се и за консулските си служители', увери Захариева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама