Военните отменят публичните събития в памет на ген. Боцев

14:45, 28 фев 20 25 2738 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поради кончината и в знак на почит към паметта на началника на отбраната генерал Андрей Боцев във всички формирования на Българската армия и въоръжените сили на Република България днес, 28 февруари, националният флаг ще бъде спуснат наполовина, съобщиха от Министерството на отбраната.

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

Със заповед на министъра на отбраната се отменят всички публични събития в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра до неделя (1 март) включително.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха своите съболезнования. „Генерал Андрей Боцев беше част от онова поколение наши генерали, олицетворяващо и въплъщаващо изконните български воински добродетели и ценности“, посочва държавният глава.

В писмото до опечалените Румен Радев посочва, че генерал Боцев винаги е отстоявал твърдо и решително принципите и каузите, в които е вярвал. „За мен беше чест да познавам и да работя с него“, заявява още върховният главнокомандващ на Въоръжените сили. Президентът посочва, че ген. Боцев ще бъде запомнен като изключително подготвен и ерудиран офицер, обичан и уважаван от колегите си командир, с безспорен принос за развитието на Въоръжените ни сили. „В тези минути на мълчалива равносметка отдаваме почит пред големия български генерал, към един истински родолюбец, човек на честта и доблестта, посветил целия си живот на Българската армия“, заявява президентът Радев.

Патриарх Неофит също изпрати съболезнования. „С тъга научихме за кончината на генерал Андрей Боцев - началника на отбраната, който се отличаваше със своето уважение и преклонение към Светата Църква и нейния клир и който изпълни увещанието на Св.апостол Павел: "Стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки", посочва Неофит.

Думите "Обичайте Родината" и "Бъдете достойни наследници на достойни деди" бяха често изричани от генерал Боцев, който бе истински родолюбец и патриот“, отбелязва Негово светейшество. "Бог да дари със сили близките му, за да превъзмогнат тежката загуба! Бог да прости генерал Андрей Боцев! Вечна и блажена да бъде паметта му", пише в съболезнованието си патриарх Неофит.

Извънредното заседание на Министерски съвет започна с минута мълчание в памет на ген. Боцев.

снимка: БГНЕС 

Новината за внезапната кончина на ген. Боцев беше съобщена на 27 февруари от Милен Михов, депутат от ВМРО и зам.-шеф на комисията по отбрана. Съболезнование изказаха вицепремиерът Красимир Каракачанов, премиерът Бойко Борисов и директорът на Дирекция „Социална политика“ към Министерството на отбраната Иво Антонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама