Бойко Бороисов: В другите държави има коронавирус, няма срамно и при нас да се появи

14:00, 28 фев 20 25 3336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Говорят, че криете, че имало коронавирус. Всички държави почти имат, така че нищо срамно няма ако и в България се появи при този огромен трафик и движение на хора. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет, съобщи БГНЕС.

Борисов призова началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски да каже още веднъж пред медиите какво е положението с коронавируса. "Мутафчийски, говори истината и само истината", каза Борисов.

АЕЖ: Коронавирусът заплашва да се превърне в пандемия от паника и дезинформация

Към днешна дата нямаме доказан случай на български гражданин или чуждестранен гражданин, пребиваващ на територията на България, с коронавирусна инфекция. Няма скрито покрито”, категоричен е Мутафчийски. По думите му при грипна епидемия могат да починат повече лица, отколкото е смъртността от коронавируса.

Борисов призова още брифингите за коронавируса да се провеждат в 8 ч. и 17 ч. всеки ден. "Хората да не се поддават на паника, създава се истерия. В Гърция има 1000 умрели от другия тип грип и само двама заразени от коронавирус", каза още Борисов.

На заседанието бе решено и да се отпуснат 77 млн. лв. от фонда за справяне с кризи, аварии и бедствия за дъполнителни мерки за ограничаване навлизането на вируса в българска територия, съобщи БНТ. И още - отделни сгради се обособяват към "Пирогов" и "Александровска", които евентуално да поемат случаи на доказани заболели от опасния коронавирус.

СБЛЪСЪК: Справя ли се държавата с осведомяването на обществото за коронавируса?

Премиерът обърна внимание, че не трябва да се допускат събирания на голям брой хора на публични места като превантивна мярка срещу разпространението на вируса. В България на този етап няма доказано проявление на коронавирус. За сметка на това са зачестили случаите на обикновен грип. 

Борисов заяви, че е разпоредил на държавния резерв 100 000 литра спирт да се деблокират заради липсата на дезинфектанти и спирт в аптеките. Производители на маски също да си трансформират производството, така че да няма недостиг.

Премиерът обърна и към социалният министър много внимателно да се следи ситуацията с болничните листове на хората, които излизат в карантина заради пътувания в страни, в които е доказано наличието на коронавирус.

Препоръчва се на всички държавни органи, които следят хората ни в чужбина, да проверят дали има някъде все още деца на екскурзия и ако се наложи, да бъдат предприети допълнителни мерки да бъдат прибрани в България.

Икономическият министър Емил Караниколов, както и премиерът по време на заседанието, апелираха обществеността да не се презапасяват с провизии като за война.

"Няма опасност от липса на хранителни продукти", обясни Караниколов. И увери, че в момента няма увеличение на цените. И се обърна към хората с думите: "Не се презапасявайте, не е необходимо към момента!".

"Ежедневно се следи цената на консумативите през борсата и не се очаква поскъпване", увери министърът.

Образователният министър Красимир Вълчев заяви, че се ограничават пътуванията в Италия и Китай. По решение на родители е решено да се отменят визити по програма Еразъм в други европейски страни. Ще бъдат засилени мерките по хигиена. От следващата седмица часовете в градините и училищата ще започнат с кратки указани за хигиена. „Няма паника, родители не изтеглят децата си вкъщи“, увери Вълчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама