Парламентът на Иран преустанови работа заради коронавируса

17:13, 28 фев 20 / Всичко за коронавируса 25 1028 Topnovini

Парламентът на Иран преустанови работа заради коронавируса, това съобщи говорителят на президиума на законодателния орган Асадулла Аббаси, цитиран от РИА Новости.

Заради разпространението на коронавирус в страната президиумът прие решение да не се провеждат заседания на парламента до второ нареждане, обяви той. По-рано беше съобщено, че няколко ирански депутати са се заразили с новия тип коронавирус.

Вицепрезидентката на Иран е заразена с коронавирус

Във връзка с разпространението на заразата САЩ са предложили помощ на Иран за борба с коронавируса, заяви държавният секретар Майк Помпео. Той подчерта, че в момента действа създаденият съвместно с властите на Швейцария хуманитарен канал, който позволява в Иран да бъдат доставени необходимите хуманитарни стоки.

Помпео изрази загриженост от липсата на солидна здравна инфраструктура и от факта, че Техеран не споделя информация във връзка с разпространението на заболяването. Управлението по контрола над чуждестранните активи (OFAC) на американското Министерство на финансите издаде разрешение за доставка на медикаменти и храни за Иран.

През октомври 2019 г. с помощта на Швейцария беше създаден финансов канал за доставка на хуманитарни стоки. Първите три партиди бяха изпратени през януари в пилотен режим. Сега вече граждани на САЩ или Швейцария, които получат разрешение от Министерството на финансите на САЩ, ще могат да се занимават с доставка на такива товари.

Заразени с коронавирус в още нови държави

Швейцарският канал е създаден като изключение от въведените от САЩ санкции срещу Иран, който е обвиняван, че подкрепя тероризма.

Вицепрезидентът на Иран Есхак Джахангири обяви в началото на февруари, че твърденията на САЩ за липса на ограничения за лекарства и продукти за Иран са „лъжа”. Иран разполага с милиарди долари в различни държави по света, но не може да се възползва от тях за закупуване на лекарства или продукти, тъй като САЩ не разрешават.

Наличието на швейцарския финансов механизъм е определен като пропаганда, тъй като той не отчита размера на иранската икономика. Вицепрезидентът подчерта, че през текущата година страната е внесла лекарства за повече от 3 милиарда долара, докато каналът е разчетен само за 2 милиона долара.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани