Младен Маринов: Няма опити за преминаване на нашата граница

19:26, 28 фев 20 / Политика 25 4014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Към момента няма опити за преминаване на нашата граница, това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е на граничния пункт "Капитан Андреево", предава БГНЕС.

На българо-турската граница са изпратени допълнителни полицейски сили и жандармерия.

Няма опасност България да бъде залята от бежанска вълна

"Ситуацията в нашата югоизточна съседка остава тревожна, има засилено движение на мигранти в посока Гърция и България, но към момента няма преминаване на нашата граница, с изключение на единични случаи", заяви Маринов.

„В контакт сме с турските колеги. Премиерът Бойко Борисов проведе разговор с президента на Турция Реджеп Ердоган, в който го информира, че с тревога следим ситуацията в Сирия. Премиерът изрази подкрепа за Турция като страна на първа линия на мигрантските потоци и изключително потърпевша от войната, която се води в Сирия“, каза министър Маринов.

Той допълни, че турските власти спазват споразумението с ЕС. По думите му България ще отстоява пред Европа Турция да не бъде изоставена сама да се справя с миграцията.

"По отношение на миграцията не трябва да се търси политически ефект и да се политизира, трябва да сме единни. Тези проблеми не зависят от вътрешната обстановка в България. Единственото, което трябва да направим, е да сме готови и да направим така, че Европа да разбере, че Турция се нуждае от подкрепа“, заяви още вътрешният министър. 

Младен Маринов увери, че поддържа непрекъсната връзка с министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Маринов посочи, че в момента проблемите са на гръцката граница. Властите там правят опити да не допуснат незаконни преминавания на границата.

От МВР уточниха, че засиленото полицейско присъствие ще остане на границата с Турция докато е необходимо. Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков обобщи, че днес има само един опит за пробив на мигранти на зелената ни граница.

Турция пусна мигрантите към Европа

Заради засиления граничен контрол има струпване на автомобили на ГКПП "Капитан Андреево", съобщи БНР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама