Филмът "Клетниците" и режисьорът Полански спечелиха френските кинонагради "Сезар"

09:15, 29 фев 20 / Любопитно 25 2501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Френският филм "Клетниците" на режисьора Ладж Ли спечели френската кинонаграда "Сезар" в категорията за най-добър филм, предадоха световните агенции.

Филмът, разказващ за проблемно парижко предградие, имаше 11 номинации за наградата. На церемонията, състояла се тази нощ в парижкия театър "Плейел", продукцията на Ладж Ли получи и наградите за най-добър новоизгряващ актьор за Алексис Маненти, за най-добър монтаж, както и наградата на публиката.Режисьорът Роман Полански, чийто филм "Офицер и шпионин", посветен на "аферата Драйфус", получи награда "Сезар" за най-добра режисьорска работа. Полански, който е обвиняван в САЩ, в сексуално посегателство над малолетна, не присъства на церемонията от съображения за сигурност. Снимачният екип на филма, който имаше 12 номинации за Оскар, също не присъстваше. Филмът победи в още няколко категории - най-добри костюми и най-добър адаптиран сценарий за сценария на Полански и Робърт Харис по едноименния роман на Харис.



Когато бе обявено, че Полански печели наградата за режисура, няколко актриси станаха от местата си и напуснаха церемонията, сред които актрисата Адел Енел, която миналата година каза, че е станала жертва на сексуално посегателство като дете от друг режисьор.

В категорията за най-добра актриса победи Анаис Демустие за ролята й в политическата кметска драма "Алис и кметът", а в категорията най-добър актьор отличието грабна Рошди Зем за криминалната драма "Рубе, светлина".

В категорията за най-добра второстепенна актриса победи Фани Ардам за ролята й във филма за търсенето на изгубеното минало "Славни времена" на Никола Бедо. "Сезар" за най-добра поддържаща мъжка роля спечели Сван Арло за "По божията милост".

Лина Худри получи "Сезар" за най-добра изгряваща актриса за ролята й във филма "Папиша" ( което в Алжир означава: "кокетно момиче"). "Папиша" получи и наградата за най-добър дебютен филм.

В категорията за най-добър чуждоезичен филм победи южнокорейската психологическа сатира "Паразит", доминирала тази година на Оскарите.

Най-добър оригинален сценарий спечели "Славни времена" за сценария на Никола Бедо. Продукцията получи и отличието в категорията за най-добра сценография.

Чувствената драма "Портрет на момиче в пламъци" на Селин Сиама, който имаше 11 номинации за Сезар, получи само отличието за най-добро операторско майсторство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама