Борисов ще събере на среща европейски лидери заради бежанците

12:10, 29 фев 20 / Свят 25 2975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Понеже много пъти сте ме заяждали за тази моя дипломация, понеже е много модерно да се говори срещу Ердоган. Обаче на нашите граници има нулева миграция. Вчера беше вътрешният министър, днес вицепремиерът и министъра на отбраната с хеликоптер ще прелети над гръцката граница, защото там ни е основният страх в момента. Нищо по-различно към днешна дата няма на нащата граница от това преди една година, две години, три години, откакто ние се занимаваме с тази работа. Българските граждани да са спокойни, че нейните моряци и граничари са си на поста. Но не това е решението на проблема. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Взето е решение в НАТО да се подкрепи Турция“, каза Борисов и уточни, че помощта за Турция се е обсъждала вчера до 22:30 ч. с председателите на ЕК и на Европейския съвет. „Подготвям една голяма среща в България“, добави той, но отказа да съобщи подробности.

На граничен пункт „Капитан Андреево“ всичко изглежда спокойно. Стана ясно, че засега няма необходимост от включване на българската армия. Това каза директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ гл. комисар Светлан Кичиков.

Няма колони от автомобили, след като от вчера има засилено присъствие заради евентуална бежанска вълна и предотвратяване на влизането на нелегални мигранти у нас.

„Към настоящия момент не е необходимо да привличаме допълнително сили от тези на МВР, но имаме готовност, водили сме разговори с колегите от армията при необходимост да бъдат привлечени и техни сили. Пътникопотокът е малко по-затруднен на входа. Не е имало опити за влизане у нас“, каза още комисар Светлан Кичиков.

Все повече мигранти обаче отиват към Пазаркуле на метри от границата с Гърция. Сирийски бежанци в Турция се готвят да поемат пътя към границата с България и Гърция, след като изненадващо Анкара обяви, че повече няма да пречи на тяхното придвижване към Европа. След слух, че Гърция е отворила границата, хората тръгват натам, но се връщат към Кале, защото са разбрали, че е фалшива новина, съобщава bTV, позовавайки се на свой репортер.

Късно снощи от "Турския полумесец" бяха раздадени якета и дъждобрани за мигрантите, които прекараха нощта на открито. Бежанците се докарват с бусчета на 5 км от Пазаркуле, после те продължават пеша след проверка на документите. На границата с България положението е спокойно, но може да продължат и към нашата граница, защото търсят път към Европа. Там има засилени мерки за сигурност. 

Няма опасност България да бъде залята от бежанска вълна

"Ситуацията на територията на Турция е тревожна. Има засилено движение на мигранти посока България и Гърция. Към момента към нашата граница няма опити и няма допуснати нарушения, в контакт сме с турските колеги", заяви вчера Младен Маринов, министър на вътрешните работи.

Турция заяви, че вече няма да спира бежанците на нейна територия да стигнат до Европа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама